17.09.2015

Slnečnicové semená naklíčené 250g

illustrative image

Pri príprave tejto zdravej pochúťky sa slnečnicové semienka najprv máčajú vo vode, kým nezačnú klíčiť. Potom sa šetrne sušia pri nízkych teplotách pod 40°C. Vďaka tomu obsahujú toľko živín, koľko je len možné dosiahnuť.

Keď sa rastlina pripravuje na rast, zmnohonásobí svoj nutričný koeficient, aby bola schopná vyrásť do svojej veľkosti. V semiačku tieto živiny "driemu" a "preberú sa k životu" pri kontakte semiačka s vodou. Namáčanie a preplachovanie semienok čistou vodou odstráni enzymatické inhibítory a semienko začne klíčiť. Pri klíčení sa všetky živiny v semienku začnú štiepiť na jednoduchšie zložky: bielkoviny sa rozkladajú na aminokyseliny, zložité škroby na jednoduchšie sacharidy. Ak rastlinku skonzumujeme v tejto fáze, budeme mať k dispozícii vysokú koncentráciu telu prospešných látok.

Slnečnicové semiačka patria k najvýznamnejším rastlinným potravinám. Sú prirodzeným zdrojom mnohých minerálov, vitamínov (vitamíny B, vitamín E, draslík, železo, horčík, selén, zinok, vápnik, fosfor, esenciálne kyseliny, vláknina ... ) a zdravých tukov. Slnečnicové semienka sú vďaka obsahu železa vhodným doplnkom stravy ja pre dojčiace a tehotné ženy, pre športovcov a deti.

Hmotnosť: 250 g