14.09.2015

Kakaové maslo

illustrative image

Kakaové maslo je tuhý, žltkastý rastlinný tuk, ktorý vzniká lisovaním rozdrvených pražených kakaových bôbov. Líši se trošku vôňou a bodom topenia podľa druhu kakaového bôbu. Percentuálne zastúpenie kakaového masla v kvalitných kakaových bôboch je asi 55%. Kakaové maslo je ľahko rozpustné, spracovateľné a dobre stráviteľné. Pri nižšej teplote se objem masla zmenší a tak se pri výrobe čokolády hmota ľahšie vyklopí z formy.

  • bez cholesterolu
  • bez stužených tukov
  • neprepaľuje sa
Kakaové maslo je jedným z najstabilnejších tukov, pretože obsahuje látky zabraňujúce oxidácii a môže sa skladovať dva až päť rokov bez výraznej zmeny štruktúry, či kvality. Je mimoriadne vhodnou ingredienciou na výrobu kozmetiky. To vďaka svojej jemnej štruktúre, príjemnej vôni a zmäkčujúcemu charakteru, ale hlavne preto, že je obvykle dobre tolerované a nedráždi pokožku.

Získava sa lisovaním v hydraulických lisoch, kde vyteká z drvenej hmoty a potom je uchovávané v tuhej podobe. Zvyšné výlisky sa melú na kakaový prášok. Z kakaového masla sa vyrábajú čokoládové cukrovinky, používa sa v kozmetike a farmácii.

Čím vyšší je obsah kakaového masla, tým je čokoláda kvalitnejšia a jemnejšia. Každá čokoláda má trošku inú chuť a inak se rozpúšťa v ústach. Menej kvalitná čokoláda sa rozpúšťa v ústach horšie práva kvôli tukom nižšej kvality.