Chlieb a pečivo z ponuky Biopekárne z Dunajskej Lužnej objednávame každý piatok do 15:00. 

Objednávky prijímame osobne, telefonicky aj e-mailom.

Z histórie

Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5 000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez použitia droždia - kysnutie cesta zabezpečuje kvások, ktorý sa pripraví len z vody a celozrnnej múky prirodzeným procesom mliečneho kvasenia.
V súčasnosti konzumujeme hlavne pečivo vyrobené s pomocou droždia, pretože jeho výroba je časovo aj technologicky jednoduchšia. Jeho častá konzumácia však má negatívny vplyv na naše zdravie.

Rozdiely medzi kysnutým a kváskovým chlebom

Hlavným rozdielom je odlišný typ mikroorganizmov, ktoré pracujú v procese prípravy cesta. Prirodzený kvások obsahuje asi 40 druhov rôznych mikroorganizmov a enzýmov na rozdiel od kvásku pripraveného z droždia, ktorý obsahuje len jeden druh kvasiniek.
Konzumáciou pečiva z droždia vzniká nerovnováha črevnej mikroflóry v prospech kvasiniek a plesní, čo má v konečnom dôsledku výrazný nepriaznivý vplyv na naše zdravie. Ak rozmnožovanie kvasiniek a plesní prítomných v črevách ešte podporíme nevhodnou stravou s vysokým obsahom cukru a nadbytkom živočíšnych bielkovín - narušíme rovnováhu trávenia a aj celého organizmu. Dôsledkom je prekyslenie organizmu. Premnoženie kvasiniek a plesní v tráviacom systéme spôsobuje aj veľmi časté ochorenie na kandidózu. Kvasinky produkujú tiež toxické látky, ktoré spôsobujú rôzne alergie, autoimunitné ochorenia, zápaly, poškodenia tkanív a orgánov.

Celozrnný kváskový chlieb zo špaldovej alebo ražnej múky je naopak jednoznačne zdraviu prospešný.
Jeho konzumácia podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zabraňuje premnoženiu škodlivých mikroorganizmov. Probiotické kultúry posilňujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev, predchádzajú zápche. Kváskový chlieb je ľahšie stráviteľný, kyselina mliečna vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Preto má kváskový chlieb lepšiu trvanlivosť a nepodľahne rýchlo plesniam.
 

Bežné pečivo Kváskové pečivo
Doba kysnutia
cca 2 hodiny cca 12 hodín
Obsah mikroorganizmov 1 druh kvasiniek
Alkoholové kvasenie
Viac ako 40 druhov kvasiniek
Mliečne kvasenie
Účinky na zdravie Narúša črevnú mikroflóru
Podporuje rast kvasiniek a plesní, kandidóza
Prekysľuje
Podporuje zdravú črevnú mikroflóru
Posilňuje imunitu
Zlepšuje peristaltiku 
Vplyv na trávenie Ťažšie stráviteľný Ľahko stráviteľný
Trvanlivosť Dlho vydrží len s konzervačnými látkami a stabilizátormi Je chutný a dlho vydrží aj bez umelých prísad
02.01.2013

BIO Špaldovo - ovsená celozrnná štangľa 100g

Špeciálne jemné slané pečivo vyrobené z čerstvo namletej celozrnnej špaldovej...

02.01.2013

BIO Špaldový celozrnný rožok 100g

Nikdy by vás nenapadlo, že obyčajný rožok môže byť taký dobrý. Najchutnejší len...

02.01.2013

BIO Špaldový celozrnný kváskový chlieb s ryžou 900g

Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5 000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez...

02.01.2013

BIO Celoražný celozrnný kváskový chlieb 900g

Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5 000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez...

02.01.2013

BIO Špaldový celozrnný kváskový chlieb 900g

Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5 000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez...