Makrobiotické špeciality a morské riasy

Jeden z najstarších, najucelenejších a svetovo najuznávanejších systémov stravovania a zdravého životného štýlu prináša makrobiotika. Zásady makrobiotiky sú natoľko univerzálne, že sa nimi môže inšpirovať naozaj každý. Miso, kuzu alebo umeboshi sú makrobiotickými špecialitami, ktoré si veľmi rýchlo našli cestu do predajní zdravej výživy vďaka ich výnimočným výživovým a ozdravným vlastnostiam. Tofu a tempeh predstavujú ľahko stráviteľný zdroj rastlinných bielkovín. Morské riasy sú plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako napríklad vápnik, jód, vitamíny A a B, a chránia organizmus pred ťažkými kovmi. Miso obsahuje vzácne enzýmy podporujúce trávenie a regeneráciu organizmu, prispieva k znižovaniu cholesterolu, podporuje zdravú črevnú mikroflóru, pôsobí preventívne proti vysokému krvnému tlaku. Pravá sójová omáčka (Shoyu, Tamari), ktorá okrem názvu nemá veľa spoločného s bežnými sójovými omáčkami, neobsahuje žiadne farbivá, umelé prísady ani živočíšne extrakty a svojou chuťou a vplyvom na zdravie v mnohom predčí soľ aj iné dochucovadlá. Slivky umeboshi dokážu zastaviť hnačku, zmierniť negatívny efekt nadmernej konzumácie sladkostí, pomôcť pri prechladnutí, chrípke, pôsobia proti páleniu záhy a žalúdočným nevoľnostiam. Umeocot, ako vedľajší produkt pri výrobe umeboshi, má na rozdiel od bežného octu, zásadotvorný účinok.
29.10.2009

Kuzu

Kuzu je škrob, získaný z koreňa japonského vínneho kríka a slúži na zhusťovanie...

29.10.2009

Umeboshi

Nakladané slivky výraznej slanej a kyslej chuti. V Japonsku sú obľúbené najmä...

Huby Shitake (Húževnatec jedlý)

V Japonsku je táto huba pokladaná za elixír, ktorý predlžuje život. Niekedy sa...

Morské riasy

Morské riasy sú cenným zdrojom účinných látok, ktoré podporujú zdravie človeka....

Miso

O mise sa píše ako lieku takmer na všetko: zlepšuje stav ciev, znižuje hladinu...

Sójové omáčky SHOYU a TAMARI

Tieto prírodné sójové omáčky neobsahujú žiadne farbivá, konzervačné látky ani...