03.08.2010

Nepražené kakao Criollo

illustrative image

Kakao poznáme hlavne ako základ pre výrobu čokolády. V pravej podstate je to však pozoruhodná potravina. Je nabité fytonutrientami a najmä antoxidantami so silným prínosom pre zdravú výživu. Povedomie o jeho pozoruhodnom nutričnom profile rastie a stále viac ľudí používa kakao ako súčasť zdravej výživy. Criollo kakao sa často označuje ako "kráľ kakaa" pre jeho vysokú kvalitu a označuje sa ako superpotravina.

Čo kakao obsahuje?

Antioxidanty
Kakao je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov spomedzi rastlín. Obsahuje hlavne flavonoidy skupiny známej ako flavanoly.
Antioxidačné vlastnosti potravín sa merajú na stupnici ORAC (absorbčná kapacita kyslíkových radikálov). Hodnota ORAC pre nepražené, odtučnené kakao Criollo je 96.000/100g, čo je dokonca viac ako známe Acai berry. Okrem toho má vysoký obsah fytonutrientov, aminokyselín a stopových prvkov.
Tuky
Až 50% hmotnosti bežného surového kakaa tvoria tuky. Avšak žiadny z týchto troch tukov nie je pre naše zdravie nebezpečný. Jedným z nich je kyselina olejová, ktorá sa nachádza v olivovom oleji a považuje sa za prospešnú. Ostatné - stearová a palmitová kyselina – nemajú vplyv na tvorbu cholesterolu. Väčšina spracovaných čokolád ale môže skutočne mať nepriaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a tuku v tele, lebo sa v nich nachádzajú dodatočne pridané stužené rastlinné tuky. Toto kakao Criollo vďaka minimálnemu šetrnému spracovaniu a odstráneniu väčšiny tukov (až 80%) z pôvodných kakaových bôbov, má vyššiu nutričnú hodnotu ako ostatné druhy kakaa. Má menej kalórií a o to viac zdraviu prospešných látok.

Teobromín
je charakteristická zložka kakaa, ktorá mu dáva horkosť. Je povzbudzujúca, ale nie tak silná ako kofeín.

Kofeín
je tiež prítomný v čokoláde, ale len v malom množstve asi 20 krát menej ako káva

Tryptofán
je aminokyselina, z ktorého si telo tvorí serotonín , posla dobrej nálady v mozgu. Vysoké hladiny serotonínu sú obvykle spojené so dobrou náladu

Fenyletylamín
je amfetamín, a je zodpovedný za povesť čokolády ako afrodiziakum.
Anandamid
je kanabinoidná látka - je zameraná na rovnakú oblasti mozgu ako konope. Obsah Anandamidu je ale veľmi nízky, aby sa pri bežnej konzumácii objavili účinky konope.

Odporúčané použitie:

Pre dosiahnutie zdraviu prospešných účinkov konzumujte denne minimálne 5g nepraženého kakaa Criollo. Odporúčame používať kakaový prášok samotný, alebo ako prísadu v potravinách. Posypeme ním kašu, použijeme ako zložku v zdravých nápojoch. Kakao uložte na chladnom, tmavom a suchom mieste.
Aby sa zachovali všetky enzýmy a výživné látky, odporúčame kakaové bôby tepelne neupravovať.
  • pridajte do kaše, cereálií, müsli, jogurtov
  • použite do dezertov v surovom stave alebo na pečenie
  • použite na ochutenie bielkovinových alebo ovocných smoothie

Zloženie: bio kakaový prášok odrody Criollo z Peru

Viac tu.