Lepok neškodí len celiatikom

Človek, ktorý netrpí celiakiou, sa obvykle netrápi tým, či jeho strava lepok obsahuje. No podľa posledných lekárskych výskumov istou úrovňou  intolerancie na túto bielkovinu trpí omnoho väčšie percento populácie, než sa bežne uvádza. Prejavy ako bolesti brucha, bolesti hlavy, alergické kožné reakcie, hnačka alebo zápcha, pripisujú iným príčinám, alebo im nevenujú pozornosť.
Potraviny s vysokým obsahom lepku majú nepriaznivý vplyv na nás všetkých, hoci si to nemusíme uvedomovať. Zahlieňujú, odčerpávajú vitamín B, zásobujú nás len prázdnymi kalóriami, takže môžu prispievať k vzniku nadváhy, tráviacich problémov, alergií, cukrovky a dokonca chudokrvnosti.

Bohužiaľ, vyhnúť sa lepku nie je až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Lepok na nachádza nielen v pečive, cukrovinkách a cestovinách, ale aj v mnohých potravinách, kde by sme ho vôbec nečakali. Pudingy, mäsové výrobky, omáčky, horčica, kečup,  žuvačky, niektoré druhy alkoholu a mäkkých syrov, zmrzlina a dokonca lieky obsahujú prísady, či stabilizátory s obsahom lepku. Situácia celiatikov je o to komplikovanejšia, že spolu so zvýšenou citlivosťou na lepok sa často vyskytuje aj neznášanlivosť na iné potraviny (kvasnice, huby, sója, vajcia alebo mlieko).

Ponúkame Vám široký sortiment prirodzene bezlepkových potravín a tiež bezlepkové produkty spoločností Jordans, Schnitzer a Nominal.

Stručný prehľad vhodných a nevhodných potravín pri bezlepkovej diéte

Prirodzene bezlepkové obilniny

Vhodné potraviny   

Nevhodné potraviny

amarant
kukurica
pohánka
pšeno
quinoa
ryža
výrobky z týchto obilnín
zemiaky
zelenina
ovocie
strukoviny
vajcia
huby
mäso a ryby
mliečne výrobky
sójová omáčka Tamari
sójové miso
ryžové miso
čisté bylinky a koreniny
pšenica
raž
jačmeň
ovos
výrobky z týchto obilnín
keksy, piškóty, cukríky
priemyslene spracované
mäsové výrobky
(párky, paštéty, šunka)
instantné polievky
strúhanka a obaľovacie zmesi
omáčky (aj sójové omáčky, Shoyu)
bežná horčica, kečup
koreniace zmesi a bujóny
zmrzlina
mäkké syry
žuvačky
instantná káva
 

Ako nahradiť tradičný jedálny lístok bezlepkovými potravinami


bežné jedlo bezlepkové jedlo
raňajkychlebík s maslom a so šunkou1. pšenová kaša s datľami a škoricou
2. ryžová alebo krupica
3. praženica
desiata tvarohový koláč     1. čerstvé ovocie, zelenina
2. pohánkové sušienky
3. prírodný jogurt
obed cestoviny s omáčkou1. grilované morčacie prsia so zeleninou
2. rizoto
3. zeleninový šalát a pečené zemiaky
olovrant keksík1. miska sušeného ovocia s orieškami
2. ryžové extrudované chlebíky
3. jablková tyčinka
večera jablková žemľovka1. hustá zeleninová polievka
2. hubová praženica
3. čínske ryžové rezance s omáčkou