Obilniny a ryža patria u mnohých národov k základom ich každodennej stravy. Kedysi sa aj naši predkovia živili najmä pšenom, pohánkou a kašami varených celých obilných zŕn. V súčasnosti tieto obilniny znova objavujeme a postupne zaraďujeme do nášho jedálnička. Dokonca ich môžeme obohatiť o cudzokrajné obilniny, ako je amarant alebo quinoa. Majú pre náš organizmus nedoceniteľnú hodnotu. Sú zdrojom ľahko stráviteľnej energie, dodávajú nám vitamíny a minerály, v celozrnnej podobe sú zdrojom vlákniny.

Obilniny

JAČMEŇ NAHÝ

Jačmeň tiež patrí medzi starodávne kultúrne plodiny. V súčasnosti je štvrtou najpestovanejšou obilninou na svete. Upravuje sa aj vo forme celých zŕn, ale známejší je v podobe krúpov. Patrí medzi obilniny s nižším obsahom lepku, preto je vhodné pridávať ho do všade tam, kde kde používate pšeničnú múku, ale len do objemu 20%.
Vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine pôsobí priaznivo tráviaci trakt a na srdcovo – cievny systém. Zo všetkých obilnín sa najviac podieľa na znižovaní cholesterolu.
Jačmenné krúpy sú vhodné do polievok, nátierok, šalátov, na zapekanie, dusenie, aj ako príloha. Nahý jačmeň je pre zdravé varenie zaujímavejší ako bežný jačmeň, pretože zrnko má jemnejší obal a preto si nevyžaduje ďalšie opracovanie, pri ktorom sa strácajú cenné výživné látky.
Nutričné hodnoty: okrem sacharidov a bielkovín obsahuje aj vitamíny skupiny B a E, kyselinu pantotenovú. Vyniká vysokým obsahom vitamínu B5.
Tip: jačmennou múkou môžete obohatiť výživovú hodnotu placiek, chleba, krokiet aj sladkého pečiva.

PŠENICA ŠPALDOVÁ

Špalda je ľahko stráviteľná, má vyšší obsah bielkovín a menej škrobov ako bežná pšenica. Je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín A, E a horčík. Patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny vôbec. Jej popularita dodnes pretrváva najmä v Nemecku a je bežnou súčasťou mnohých receptov. Je vhodné nahrádzať špaldovou múkou bežnú pšeničnú múku,lebo nezaťažuje trávenie a imunitný systém. Má optimálny pomer živín.
Vďaka dvojitej pleve je odolnejšia ako bežná pšenica, nie je potrebné postrekovanie/chemická ochrana voči škodcom a chorobám. Preto je výnimočne vhodná na pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve.
Celé špaldové zrno je po uvarení vhodné na prípravu kaší, „rizota“, či šalátov. Na trhu sú dostupné vločky, rôzne druhy múky, cestoviny a aj hotové výrobky, ako slané tyčinky, sušienky a pečivo. Špaldovú múku používame ako bežnú pšeničnú – dá sa použiť do chleba, koláčov, halušiek, palaciniek, aj na zahusťovanie. Má jemnú orieškovú chuť a tmavšiu farbu. Pečivo z nej vydrží dlhšie čerstvé a vláčne.
Pred prípravou špaldu prepláchneme, vsypeme do studenej posolenej vody a varíme na miernom plameni bez miešania. Po 30 minútach je zrno uvarené, po 60 minútach rozvarené a je možné ho použiť do pomazánok, nákypov, alebo omáčok. Špalda je vhodná do polievok, na zapekanie, do pomazánok, šalátov, kaší aj ako príloha nebo na klíčenie.

POHÁNKA

Prirodzene bezlepková obilnina s vysokým obsahom bielkovín. Je vzácna silným zastúpením rutínu (vitamín P), ktorý má pozitívny vplyv na cievy a odporúča sa konzumovať pri kŕčových žilách. Jej pravidelná konzumácia preventívne pôsobí proti chorobám srdcovo-cievneho systému, znižuje krvný tlak, a „zlý cholesterol“ – vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny.
V Rusku sa bežne konzumuje ako príloha. Z pohánkovej múky sa pripravujú pirohy (východniarska špecialita tatarčané pirohy s bryndzou/tvarohom a opraženou cibuľkou), slané palacinky (ruské „blinčiky“ s kaviárom), japonské pohánkové Soba rezance. Pohánkové cestoviny sú známe aj v Taliansku, Francúzsku a Slovinsku. Má zahrievajúcu energiu, preto je vhodná zvlášť v zime a pre fyzicky pracujúcich ľudí.
Nutričné hodnoty: vysoký obsah rutínu prospieva cievam
Tip: pripravuje sa aj vo forme kaší, ale najzaujímavejšia je na slano. Náš obľúbený a veľmi jednoduchý recept – uvarené pohánkové krúpy sa s cibuľkou na oleji popražia do chrumkava, dochutia mletou rascou, sušeným galgantom a sójovou omáčkou.

PŠENO

Pšeno je vlastne olúpané proso, ktoré poznáme z chovproduktu a bežne ho dávame andulkám. Spolu s pšenicou a jačmeňom je pšeno jednou z najstarších kultúrnych plodín – bolo používané už v dobe kamennej. Slovania ho konzumovali v podobe kaše, placiek a polievok. Vyrábali z neho aj kvasený nápoj.
Pšeno tiež patrí medzi prirodzene bezlepkové obilniny. Je veľmi chutné, ľahko stráviteľné a má takmer neobmedzenú škálu použitia (sladké aj slané jedlá, kaše, nátierky, dezerty...). Je vhodné ako prvá pevná potrava pre deti.
Nutričné hodnoty: má vysoký obsah železa, vitamínov B1 a B2.
Tip: pšeno sa odporúča pred prípravou 3 krát spariť horúcou vodou, kvôli horkej chuti. Nie všetky sú však horké. Je viacero druhov pšena, ktoré sa veľmi odlišujú chuťou aj konzistenciou. Niektoré sa rozvárajú (sú vhodnejšie na kaše, dezerty a nátierky), iné zostanú kompaktné, preto sú vhodnejšie ako príloha alebo na spôsob kuskusu.
Základná príprava: pšeno prepláchneme niekoľko krát horúcou vodou. Varíme v osolenej vode v pomere 1:2 (pšeno:voda) bez miešania 15 minút a necháme odstáť 10 minút.

QUINOA

Nenáročná a odolná vysokohorská plodina z Južnej Ameriky. Tak ako amarant je prirodzene bezlepková a má vysoký obsah bielkovín, ale je chutnejšia. Je jednoduchšia na prípravu ako ryža a po uvarení má príjemne ľahkú, nadýchanú chuť. Vyskúšajte ako prílohu namiesto ryže či kuskusu. Jej klíčky sú bohatým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu A, B2 a E.
Nutričné hodnoty: vysoký podiel esenciálnych aminokyselín, obsahuje tiež fosfor, vápnik, horčík, železo, zinok, draslík, meď, mangánu a síru. 
Tip: je taká dobrá, že ju netreba skoro vôbec ochucovať.

AMARANT

Amarant patrí medzi tzv. nepravé obilniny. Je jednou z najvýživnejších rastlín vôbec. Amarant je prirodzene bezlepkový a má najvyšší obsah bielkovín z rastlinnej ríše. Je tiež bohatým zdrojom tukov, vďaka ktorým má priaznivý účinok na rôzne kožné ochorenia. V niektorých krajinách sa konzumujú mladé rastliny v podobe šalátu alebo podobne ako špenát. U nás je viac rozšírené používanie semien, buď celých zŕn, alebo múka, pukance, či vločky. Pridaním amarantovej múky (ale maximálne 15% c elkového objemu múky, inak sa cesto bude rozpadávať) zvýšime nutričnú hodnotu chleba, pečiva, či placiek. Amarant býva súčasťou bezlepkových produktov, cestovín, tyčiniek a keksov.
Nutričné hodnoty: obsahuje široké spektrum aminokyselín, železo, vápnik, draslík, fosfor a horčík.
Tip: nie každému vyhovuje jeho zemitá chuť. Tá sa stratí, ak amarant pred varením namočíte na 36 – 48 hodín do studenej vody. Skvelý je v kombinácii s opraženou cibuľkou a misom.

RAŽ

Raž patrí medzi základné chlebové obilniny. Naklíčené semená majú v porovnaní s pšenicou sviežejšiu a šťavnatejšiu chuť. Je vhodná na nakličovanie, do polievok, a šalátov. Pridáva sa do chleba, alebo perníkového cesta. Pred prípravou je vhodné celé zrná namočiť na 12 hodín. Varí sa 30 minút do mäkka.

OVOS

Ovos blahodarne pôsobí na nervovú sústavu. Má posilňujúci účinok pri vyčerpaní a únave organizmu. Je vhodnou potravinou pre diabetikov. Ovos je zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha predchádzať zápche a napomáha znižovaniu cholesterolu v krvi.
Ovos je vhodný ako príloha namiesto ryže, či do polievok, kaší, na zapekanie, alebo dusenie. Je vhodný aj na nakličovanie. Je mäkší, takže naklíči rýchlejšie ako iné obilniny. Pred varením je vhodné zrná namočiť na 8 až 12 hod. Zrno je uvarené do mäkka za 30 minút, môže sa variť dlhšie, rozvariť a použiť na kašu.

Ryža

RYŽA SLADKÁ

Guľatozrnná ryža jemne sladkej chuti, s prirodzenou arómou hrozienok, škorice alebo datlí. Má vyrovnanú energiu a je ľahko stráviteľná, preto je vhodná pre deti, ale aj vyčerpaných a chorých ľudí.
V Japonsku sa používa ako základ pre obľúbený dezert Mochi.

RYŽA GUĽATOZRNNÁ NATURAL

Krátkozrnná ryža, tiež nazývaná aj "mliečna ryža" je prírodná, nebrúsená a neleštená. Ľahko stráviteľná a ideálna na prípravu rizota.

RYŽA DLHOZRNNÁ NATURAL

Tiež označovaná ako vodná ryža - nebrúsená a neleštená ryža - je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, obsahuje vápnik a fosfor. Je vhodná do rizota, na zapekanie aj ako príloha.

RYŽA PESTROFAREBNÁ

Je vynikajúcou zmesou dlhozrnnej ryže natural, červenej ryže a divokej, resp. Indiánskej ryže. Táto zmes poskytuje unikátnu kombináciu rôznych chutí, výživovej hodnoty a estetického zážitku.

RYŽA Basmati

Obľúbená ryža pochádzajúca z Indie, s komplexnou chuťou. Považovaná za najušľachtilejšiu odrodu. Má štíhle zrnko a pri varení sa nelepí.