Štítna žľaza a na nej umiestnené prištítne telieska sú svojou veľkosťou malé orgány, ale ich činnosť má na naše zdravie veľký dosah.
Pacientkami v ambulanciách endokrinológie (kam ochorenia štítnej žľazy patria) sú prevažne ženy.
Aj keď sa poruchy činnosti štítnej žľazy vysvetľujú genetickou predispozíciou, čoraz častejšie sa ukazuje súvislosť týchto ochorení s faktormi znečisteného životného prostredia.
Je to ďalšie autoimunitné civilizačné ochorenie.
Spúšťacím mechanizmom ochorenia štítnej žľazy môžu byť:
- výrazné hormonálne zmeny v organizme (dospievanie, tehotenstvo, pôrod, menopauza) preto sú na ochorenie citlivejšie ženy
- stres, vyčerpanie
- rôzne zápalové ochorenia
- potraviny kontaminované herbicídmi, pesticídmi a ostatnými telu cudzorodými látkami.
- prítomnosť toxických látok v ľudskom tele.
Mnohé rizikové faktory vieme ovplyvniť správnou životosprávou:
- pohybom, dýchaním, relaxáciou znížime negatívny vplyv stresu
- vhodnými potravinami upravíme metabolickú nerovnováhu a eliminujeme zápalové procesy. Nastavenie protizápalovej stravy je kľúčové pre obnovenie stratenej rovnováhy. Pritom je veľmi dôležité postupovať podľa individuálneho plánu.
Ako môže vyzerať úprava životosprávy pri zníženej činnosti štítnej žľazy v praxi?
ČO JESŤ
- jód z prirodzených potravinových zdrojov: ryby, tresčia pečeň, morské riasy, ale v primeranom množstve (netreba jesť ryby v každom jedle, ani do všetkého pridávať morské riasy)
- ašwaganda výživový doplnok- adaptogén harmonizuje činnosť štítnej žľazy
- omega 3: olej Krill, olej z tresčej pečene, ľanový olej
- zelenina: špenát, špargľa, zelené vňate, cvikla
- ovocie: višne, marhule, čerešne, čučoriedky
- všetky druhy orechov a obzvlášť para orechy s obsahom selénu (stačí 4 - 5 kúskov denne), konopné semiačka
- sladokovodné riasy chlorella alebo spirulína
- kurkuma - protizápalové činidlo
- dobré bielkoviny
- celozrnné obilniny okrem pšenice
- vitamín D - zvýšenú pozornosť jeho príjmu treba venovať hlavne v zime, alebo ak väčšinu dňa trávime v interiéri.
- prirodzene fermentované potraviny
- probiotiká a prebiotickú vlákninu
ČO NEJESŤ resp. OBMEDZIŤ
- sladkosti
- chemicky jodidovanú soľ
- pšenicu a všetky výrobky z nej - biele pečivo, chlieb, cestoviny
- mliečne výrobky
- vyprážané jedlá (hlavne kvôli škodlivým tukom)
- veľa kofeínu (káva a čierny čaj) - čo je veľa sa odborníci nezhodujú, ale 2 kávy denne by mohli byť OK
- potraviny s obsahom lepku - lepok a enzým produkovaný štítnou žľazou majú podobnú chemickú štruktúru. Ak máme problém s lepkom, náš imunitný systém môže atakovať aj látky telu vlastné. Problém zvaný "neceliakálna gluténová senzitivita" - čiže nejaká forma problému s lepkom (mimo celiakie) - je veľmi rozšírený a často o ňom ani nevieme.
- sója, kukurica a kapustovitá zelenina (brokolica, karfiol, kapusta, kel, čínska kapusta) - blokujú využitie jódu
- repkový olej, stužené tuky, rafinované tuky
ĎALŠIE RIZIKOVÉ FAKTORY
- fajčenie
- nedostatok pohybu
- stres
Na záver:
Pri zníženej činnosti štítnej žľazy možno nie je až tak dôležité PRIDÁVAŤ to, čo si myslíme že nám chýba. Skôr treba UBRAŤ z toho, čo nám škodí. Sladkosti, kofeín, potraviny s obsahom lepku, niektoré druhy tukov a celkovo príliš technologicky spracované potraviny majú "schopnosť" blokovať prirodzené procesy v tele, vrátane štítnej žľazy a majú potenciál "povzbudiť" v tele vznik autoimunitných reakcií - čiže procesov, kedy imunitný systém napáda vlastné tkanivá.
Autor článku:
Mgr. Ivana Hrbáľová