Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

24.10.2018

Znížená činnosť štítnej žľazy

ilustratívny obrázok

Trápia vás pocity únavy, vyčerpania, depresie, nervozita, nespavosť, nesústredenosť? Výrazný prírastok alebo úbytok hmotnosti? Poruchy menštruačného cyklu a neplodnosť? Nadmerné vypadávanie vlasov, aj keď ste odstránili nedostatok železa a zinku ? Studené ruky a nohy? Tieto stavy môžu súvisieť s poruchami činnosti štítnej žľazy.

Štítna žľaza a na nej umiestnené prištítne telieska sú svojou veľkosťou malé orgány, ale ich činnosť má na naše zdravie veľký dosah.

Pacientkami v ambulanciách endokrinológie (kam ochorenia štítnej žľazy patria) sú prevažne ženy.
Aj keď sa poruchy činnosti štítnej žľazy vysvetľujú genetickou predispozíciou, čoraz častejšie sa ukazuje súvislosť týchto ochorení s faktormi znečisteného životného prostredia.
Je to ďalšie autoimunitné civilizačné ochorenie.

Spúšťacím mechanizmom ochorenia štítnej žľazy môžu byť:

  • výrazné hormonálne zmeny v organizme (dospievanie, tehotenstvo, pôrod, menopauza) preto sú na ochorenie citlivejšie ženy
  • stres, vyčerpanie
  • rôzne zápalové ochorenia
  • potraviny kontaminované herbicídmi, pesticídmi a ostatnými telu cudzorodými látkami.
  • prítomnosť toxických látok v ľudskom tele.

Mnohé rizikové faktory vieme ovplyvniť správnou životosprávou:

  • pohybom, dýchaním, relaxáciou znížime negatívny vplyv stresu
  • vhodnými potravinami upravíme metabolickú nerovnováhu a eliminujeme zápalové procesy. Nastavenie protizápalovej stravy je kľúčové pre obnovenie stratenej rovnováhy. Pritom je veľmi dôležité postupovať podľa individuálneho plánu.

Ako môže vyzerať úprava životosprávy pri zníženej činnosti štítnej žľazy v praxi?

ČO JESŤ
  • jód z prirodzených potravinových zdrojov: ryby, tresčia pečeň, morské riasy, ale v primeranom množstve (netreba jesť ryby v každom jedle, ani do všetkého pridávať morské riasy)
  • ašwaganda výživový doplnok- adaptogén harmonizuje činnosť štítnej žľazy
  • omega 3: olej Krill,  olej z tresčej pečene, ľanový olej
  • zelenina: špenát, špargľa, zelené vňate, cvikla
  • ovocie: višne, marhule, čerešne, čučoriedky
  • všetky druhy orechov a obzvlášť para orechy s obsahom selénu (stačí 4 - 5 kúskov denne), konopné semiačka
  • sladokovodné riasy chlorella alebo spirulína
  • kurkuma - protizápalové činidlo
  • dobré bielkoviny
  • celozrnné obilniny okrem pšenice
  • vitamín D - zvýšenú pozornosť jeho príjmu treba venovať hlavne v zime, alebo ak väčšinu dňa trávime v interiéri.
  • prirodzene fermentované potraviny
  • probiotiká prebiotickú vlákninu
ČO NEJESŤ resp. OBMEDZIŤ
  • sladkosti
  • chemicky jodidovanú soľ
  • pšenicu a všetky výrobky z nej - biele pečivo, chlieb, cestoviny
  • mliečne výrobky
  • vyprážané jedlá (hlavne kvôli škodlivým tukom)
  • veľa kofeínu (káva a čierny čaj) - čo je veľa sa odborníci nezhodujú, ale 2 kávy denne by mohli byť OK
  • potraviny s obsahom lepku - lepok a enzým produkovaný štítnou žľazou majú podobnú chemickú štruktúru. Ak máme problém s lepkom, náš imunitný systém môže atakovať aj látky telu vlastné. Problém zvaný "neceliakálna gluténová senzitivita" - čiže nejaká forma problému s lepkom (mimo celiakie) - je veľmi rozšírený a často o ňom ani nevieme.
  • sója, kukurica a kapustovitá zelenina (brokolica, karfiol, kapusta, kel, čínska kapusta) - blokujú využitie jódu
  • repkový olej, stužené tuky, rafinované tuky
ĎALŠIE RIZIKOVÉ FAKTORY
  • fajčenie
  • nedostatok pohybu
  • stres
Na záver:
Pri zníženej činnosti štítnej žľazy možno nie je až tak dôležité PRIDÁVAŤ to, čo si myslíme že nám chýba. Skôr treba UBRAŤ z toho, čo nám škodí. Sladkosti, kofeín, potraviny s obsahom lepku, niektoré druhy tukov a celkovo príliš technologicky spracované potraviny majú "schopnosť" blokovať prirodzené procesy v tele, vrátane štítnej žľazy a majú potenciál "povzbudiť" v tele vznik autoimunitných reakcií - čiže procesov, kedy imunitný systém napáda vlastné tkanivá.

Autor článku: Mgr. Ivana Hrbáľová