Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

21.11.2018

Quinoa

ilustratívny obrázok

Keď som pre 10-timi rokmi pripravovala článok o zaujímavých zdravých potravinách, quinou som vynechala v presvedčení, že ju na Slovensku ešte pár rokov neuvidíme. A čuduj sa svete, o rok sme ju už mali na pulte. A od toho momentu je stálou súčasťou našej špajze. Kvôli trochu zvláštnej aróme sú deti stále trochu skeptické, ale keď sa nepozerajú, v rozumnom pomere ju primiešavam do rôznych jedál, pretože to naozaj stojí za to.

Quinoa je veľmi zaujímavá kvôli vysokému obsahu bielkovín, pomerne vysokému obsahu dobrých tukovvlákniny. Je na tom snáď najlepšie spomedzi všetkých obilnín a preto je vhodná pre tých, ktorí si strážia príjem sacharidov. Navyše je prirodzene bezlepková.

Pripravuje sa veľmi jednoducho. 1 diel quinoi zalejeme 2 dielmi vody alebo vývaru a necháme mierne bublať cca 15 minúť. Potom necháme zakryté odpočívať.
Je dobrá aj na sladko. Napríklad s hrozienkami, kešu maslom a zrelou hruškou. Kamaráti sa aj so staromódnou kombináciou mak + maslo + med.
Ale ja ju mám radšej na slano. Buď ako prílohu namiesto ryže, alebo ako zahusťovadlo do zeleninových placiek, či ako základ šalátu spolu s petržlenovou vňaťou, nakladanou cviklou, čerstvým kozím syrom a vlašskými orechami.
A úplne najradšej ju mám v kombinácii, ktorú vynašiel môj manžel (za ktorú si podľa mňa zaslúži rád zlatej varešky) – s opraženou slaninkou a cibuľkou, bryndzou a kyslým mliekom a čerstvým kôprom (to je môj upgrade).

Pre tých zvedavejších: Quinoa, nazývaná aj mrlík, patrí medzi nepravé obilniny. Pochádza z Južnej Ameriky a spolu s kukuricou a zemiakmi patrí k miestnym najdôležitejším potravinám. Existuje niekoľko druhov. U nás sú bežne dostupné biela, červená a čierna. Biela je charakteristická ľahkou, skoro nadýchanou konzistenciou a slamovou arómou, červená a čierna majú chrumkavejší obal a orieškovú chuť. Najlahodnejšie sú podľa mňa zmiešané všetky dokopy.

Tu nájdete ďalší recept.

Autor: Mgr. Ivana Hrbáľová