Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

18.12.2017

BAoBaBSKÉ prírodné RECEPTY na dobré trávenie

ilustratívny obrázok

Sviatočné hodovanie môže vyvolať tráviace ťažkosti, ktoré nepríjemne narušia našu pohodu. Ako si môžeme pomôcť? Ponúkame zopár osvedčených prírodných receptov na dobré trávenie. Zíde sa, keď budeme mať po ruke bylinné čaje ako sú mäta, fenikel, púpava, zázvor a dubová kôra. Aj ďalšie poklady na podporu trávenia skrýva nejedna kuchyňa.

PRED JEDLOM pomôžu:

  1. Bylinky s obsahom horčínov ako je palina, horec, koreň púpavy, ktoré podporia tvorbu tráviacich štiav. Preventívne pomáha aj pitie mätového čaju. Bylinky si pripravíme buď ako čaje, prípadne si dáme horký bylinný aperitív.
  2. Na trávenie dobre poslúži aj himalájska soľ KALA NAMAK s obsahom sírnych zlúčenín. Túto soľ použijeme buď na predjedlo, alebo si pripravíme nápoj: soľ Kala Namak v množstve cca na špičku noža rozpustíme v ½ dcl vlažnej vody a vypijeme.
  3. Trávenie podporíme aj vhodným predjedlom, napríklad pripraveným s lístkami rukoly, alebo v lete s lístkami púpavy.

POČAS JEDLA sa osvedčilo:

  1. Jesť v pokojnej atmosfére. Každé sústo jedla je potrebné dôkladne požuť. Počas jedla nepiť veľa tekutín, zvlášť nie sladené a sýtené nápoje .
  2. Ak zjeme mäso so zeleninovou prílohou a zemiakový šalát si vychutnáme radšej osobitne až na druhý deň, výrazne odľahčíme svoje trávenie.
  3. Sladký dezert zjeme najskôr hodinu po hlavnom chode. Optimálny časový odstup je 2-3 hodiny.

PO JEDLE pomáhajú:

  1. Okrem prípravkov s obsahom tráviacich enzýmov, menšie problémy zvládneme aj pomocou rôznych čajov. Vhodné čaje na podporu trávenia sú zázvorový alebo mätový.
  2. Ak naše ťažkosti vyvolala nadmerná konzumácia mäsa a tukov, úľavu na podráždený žlčník prinesie elixír podľa pátera Ferda, ktorý si pripravíme nasledovne:
  3. 6 listov púpavy (môže byť aj koreň), 1PL fenyklového semienka, 1PL rasce  varíme v ½ l vody  6 minút. Precedíme a vlažný čaj pomaly pijeme.

NAFUKOVANIE niekoľko hodín po jedle zmiernia:

Osvedčené bylinky ako majorán, bazalka, materina dúška, palina, saturejka, fenikel ... ale pomôže aj čierna havajská lávová soľ.

KEĎ nás páli záha:

  1. Okrem tradične známej sódy bikarbóny môže pomôcť napríklad aj šťava z aloe vera (dávkovanie dodržíme podľa konkrétneho produktu).
  2. Osvedčil sa aj čaj z byliny myší chvostík alebo ajurvédsky čaj Guduchi.
  3. Výborné sú menej známe slivky umeboshi alebo pyré z týchto sliviek, ktoré sa používajú v makrobiotike. Zo slivky si môžeme uvariť čaj, alebo rozpustíme ½ čajovej lyžičky pasty v teplom čaji bancha.

ZÁKLADNÉ ODPORÚČANIA:

  • zmenšiť porcie
  • dodržiavať medzi jedlami dostatočný odstup (aj v čase sviatočného hodovania je dobré byť občas hladný)
  • sladké jedlo zaradiť s dostatočným časovým odstupom - s prižmúrenými očami minimálne 1 hodinu, v lepšom prípade aspoň 2 hodiny - od hlavného jedla, najmä mäsitého, alebo zložito nakombinovaného (napr. stejk+hranolky+volské oko+majonéza alebo kačka+kapusta+knedlík alebo bôčik+vypečená šťava+knedle alebo kura+ananás alebo syr+mäso atď ...
  • lepšie vám bude tráviť mäso so zeleninou, ako s knedlíkom alebo zemiakovým šalátom
  • nezapíjať väčším množstvom vody, alebo nebodaj ovocnej šťavy

UPOZORNENIE

Opakujúce sa problémy s trávením signalizujú, že by sme mali navštíviť lekára a mali by sme zmeniť aj svoju životosprávu. S úpravou životosprávy vám vieme poradiť aj my, či už medzi rečou, pri nakupovaní, alebo v rámci špecializovaného poradenstva.

Autor: Ing. Miroslava Pisoňová