Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

20.12.2017

Reakcia na článok "Seitan - mäso v novej kvalite"

ilustratívny obrázok

Dnes som sa chystala napísať článok o tom, prečo na svoj vek tak dobre vyzerám. Narazila som však na príspevok, pri čítaní ktorého mi padla sánka, zastavil sa mi dych a na chvíľu aj činnosť mozgu. Článok počká - toto vyžaduje neodkladnú reakciu!

http://dobrastrava.sk/seitan-maso-v-novej-kvalite/

Čo mi tak zdvihlo mandle?

Citujem "fantastický domáci seitan. Je oveľa lepší a bezpečnejší ako klasické mäso." "Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden – dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom."

Áno, súhlasím s tým, že jedným z pilierov dobrej životnej kondície je strava. A je pravda, že mnohým ľuďom k ozdraveniu pomôže, keď obmedzia konzumáciu mäsa a mäsových výrobkov.
Ale skoro určite im nepomôže, keď nahradia mäso seitanom!!!
Alebo "mäsom" Robi, alebo "rezňom" Goody-foody, ktoré sú tak povediac intolerančnou bombou! Keďže sú zložené z LEPKU, ŠKROBOV, SÓJE, LAKTÓZY, KVASNÍC a ďalších skvelých vecí ...
  1. Tvrdenie, že seitan je lepší a bezpečnejší ako mäso je prinajmenšom otázne.
    Asi tuším, kam tým autor smeroval. Mäso je/bývalo podozrivé ako jedna z príčin srdcovo-cievnych ochorení, zvýšenej hladiny "zlého" cholesterolu, onkologických ochorení hrubého čreva, atď ...
    V mäse sa tiež môžu vyskytovať pozostatky liekov a nie vždy vieme, čím bolo zviera kŕmené a v akých podmienkach prežilo a ukončilo svoj život.
    Na druhej strane bezpečnosť konzumácie pšenice (z ktorej sa seitan vyrába), je tiež na pováženie. Poľnohospodárske praktiky, vysoká úroveň prešľachtenia a celkovo prílišná a jednostranná konzumácia tohto druhu obilniny presúvajú pšenicu na čiernu listinu mimoriadne podozrivých potravín.
    Hore uvedené ochorenia vám teda pri konzumácii seitanu pravdepodobne naozaj nehrozia, ale môžete si privodiť iné. A bezpečnosť konzumácie pšenice v posledných desaťročiach spochybnilo mnoho autorov.
  2. Zdroj cenných vitamínov a minerálov - ako rozmýšľam, tak rozmýšľam, neprišla som na to akých. Seitan sa obvykle robí z bielej múky. Tým pádom neobsahuje vlákninu a keďže je odstránený obilný klíčok, ktorý je hlavným zdrojom vitamínov, veľa tam toho nezostane. Výživové hodnoty seitanu nájdete v prílohe (zdroj Wikipédia). Po vymytí škrobov zostane hmota s vysokým podielom bielkovín. Tie však zďaleka nie sú komplexné. 
    Ja osobne dávam prednosť mäsu pred rôznymi náhradami. Ak ste však vegetarián, alebo vám mäso nerobí dobre, príroda a potravinársky priemysel našťastie ponúkajú široké spektrum iných potravinových zdrojov bielkovín. Strukoviny, orechy, semená, zelenina, vajcia ... Celkom dobrou voľbou môže byť tofu alebo tempeh. Aj keď ich konzumáciu tiež treba zvážiť. Nemusí vyhovovať vášmu genotypu, či hormonálnemu profilu.
  3. To že sa môže podávať aj chorým ľuďom je vyslovene zavádzajúce.
    Z viacerých vedeckých štúdií vyplýva, že približne 1% ľudí trpí celiakiou (autoimunitné ochorenie, pri ktorom dochádza k závažnému poškodeniu tenkého čreva a z toho vyplývajúcich poškodení organizmu). Pri súčasnom počte obyvateľov na Slovensku to v praxi môže byť okolo 55 000 ľudí, pre ktorí lepok nemôžu konzumovať vôbec a je pre nich zdrojom závažných fyzických problémov.
    Druhá kategória nazývaná neceliakálna gluténová senzitivta je trochu problematická. Lekári aj výskumníci stále polemizujú, čo pod túto diagnózu zahrnúť a ako ju diagnostikovať. V závislosti od krajiny, od výskumného zámeru, hypotéz, výskumnej vzorky, metód vyhodnotenia a následnej interpretácie sa výsledky rôznia v počte od 30 do 90%.
    Tento veľký rozptyl nepôsobí veľmi vierohodne. Ale väčšina výskumov sa zhoduje v tom, že počet ľudí, ktorí v nejakej forme lepok netolerujú, narastá a reálne to môže byť tak polovica svetovej populácie. Čiže na Slovensku okolo 3 000 000 obyvateľov.
  4. A na to akým spôsobom môže seitan podporovať pružnosť tela a srdcového svalu som neprišla.
Najhoršie je, že keď sa pojem lepok "zaobalí" do lákavých a ničnehovoriacich názvov a ponúka sa v kontexte, ktorý budí dojem, že sa jedná o čosi zdravé.

Ak ste si istí, že patríte k tej časti svetovej populácie, ktorá s lepkom nemá žiadny problém, nech sa páči. 1-2 krát do MESIACA si seitan na spestrenie doprajte. Ale rozhodne ho nejedzte, ak ste chorí, ako odporúča tento (podľa mňa dosť nebezpečný) článok. A nejedzte ho ani v prípade, ak mávate akékoľvek tráviace problémy, problémy s pokožkou či s menštruačným cyklom, bývate náladoví alebo nespíte dobre, bolievajú vás kĺby či hlava, alebo trpíte akýmkoľvek autoimunitným ochorením …

Zhrnutie na záver:

Mäso je vo väčšine prípadov bezpečnejšie ako seitan.

Nikdy som nepočula o tom, že by niekto mal alergiu na mäso. Ale prípadov alergií a intolerancií na lepok (hlavná zložka seitanu a jemu podobných výrobkov) pribúda ako húb po daždi!!!

A pekné grafické zhrnutie dôvodov, prečo seitan NEKONZUMOVAŤ

Seitan-Graphic
Zdroj

Prílohy

seitan jpg 78,74kB