Polievka
Kedysi bola aj v našich končinách polievka na raňajky úplne bežná. Nebudete ju samozrejme ráno variť. To sa stíha málokedy. Ale zohriať si nedeľný vývar, alebo fazuľovicu z prechádzajúceho dňa, nezaberie viac času, ako obliekanie.
V núdzi zachráni kvalitný instantný bujón. Pridáme pár kúskov pečenej zeleniny z večere, instantné rezance, prelisovaný strúčik cesnaku a/alebo zvyšné varené vajíčko, kto má rád, pridá chilli a pochúťka je na svete. Ja si dávam aj čiernu rascu a trošku kurkumy.
Kaša
Akákoľvek, od vareného pšena, cez mliečnu ryžu, varené ovsené vločky, kuskus, až po instantnú kašu, len tak zaliatu horúcou vodou.
Najlepšia je z celej
varenej obilniny (pšeno, ryža, pohánka, quinoa, slzovka, jačmeň …). Obsahuje vlákninu, dlhšie zasýti aj dlhšie zahreje. Ja mám najradšej raňajky na sladko, ale obilniny sú výborné aj na slano. Môj manžel vynašiel kombináciu pšeno alebo quinoa s bryndzou, kurkumou a opraženou slaninkou s cibuľkou. To sa nikdy neomrzí :).
Instantná kaša je síce na opačnom konci spektra zdravosti, ale aj tú vieme vyšperkovať do podoby, ktorá sa v konečnom dôsledku kvalitou vyrovná celej obilnine. Ak pridáme oriešky (vlašské, mandle, para …), semiačka (ja mám najradšej konopné), alebo orechové maslo, sušené alebo tepelne upravené ovocie, dobrý tuk (ghee, pestrecový alebo kokosový olej), melasu, škoricu, prípadne doplnkovú vlákninu (inulín) alebo proteínový prášok, výsledkom bude SUPER-jedlo.
Niekde medzi celou obilninou a instantnou kašou sú
vločky a kuskus. Môžeme ich dochutiť a doplniť podobným spôsobom, ako kašu.
Teplé ovocie a zelenina
Ak ovocie, tak varené, alebo
pečené. Tiež sa dá pripraviť deň vopred a ráno ho len ohrejeme. Pre lepšie zasýtenie môžeme pridať k ovociu orechy, granolu alebo nejaký dobrý vločkový keksík.
K zelenine sa hodia orechy, volské oko, dobrá šunka, alebo kváskový chlebík.
Vajíčka
Hemendex, praženica, omeleta …. kúsok zeleniny ….
Raňajkové koláče
Raňajkový koláč je kapitola sama o sebe. Patria sem rôzne
nákypy, muffiny,
wafle,
palacinky,
cookies. Tie, ktoré vyrábam ja, väčšinou obsahujú minimum cukru, viac tuku, nejakú zeleninu (mrkvu, cviklu alebo cuketu), vločky, orechovú múku, škoricu, niekedy proteín alebo horkú čokoládu. Ich výhodou je, že sú neuveriteľne prispôsobivé, jednak čo sa týka zloženia, ale aj čo sa týka uplatnenia na tanieri. Môžu z nich byť rozkošné raňajky do postele, druhá večera, ale aj záchrana v rannom zhone.
Vo všetkých prípadoch je kľúčom úspechu pripravenosť.
Veľa sa dá pripraviť deň, alebo večer vopred. A ak naozaj nestíhate, niekedy je možno lepšie raňajky vynechať, ako ich narýchlo zhltnúť. Dať si kávu s kokosovým olejom, kurkumové mlieko alebo
kakavko s cordycepsom a dohnať chýbajúcu energiu dobrou desiatou, alebo skorým obedom.
Zdroj fotografií: Pixabay.com
Autor článku: Ivana Hrbáľová
BONUS:
V prílohe nájdete moju šikovnú raňajkovú schému, podľa ktorej už ráno nikdy nebudete stratení :). Len ju musím prerobiť do elegantnejšej formy ...