Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

27.08.2017

Pampúšik pampúšik ja ťa zjem!

ilustratívny obrázok

Palacinky z pšeničnej múky? To som nerobila už snáď 100 rokov! Nuž náhoda mi dnes dopriala ten jedinečný zážitok ...

Dnes moje menšie dieťa (necelé 3 roky) naplno rozvinulo svoju experimentátorsko prelievaco miešacie vývinové obdobie. Domáca výroba lepidla (z pšeničnej múky a vody) sa zvrhla a nabrala obludné rozmery veľkej misy na cesto. Viac vody viac múky miešanie viac múky viac vody miešanie atď. Náhodná poznámka „daj tam ešte mlieko a vajce a budeš mať palacinky“ zaviedla jej bleskurýchle kroky do chladničky, vytiahla mlieko, vajce a šup s nimi do misky k „lepidlu“. S malou asistenciou. Potom nám už naozaj nezostávalo nič iné ako tam šupnúť trochu cukru. Ďalší krok bol úplne logický. Spravíme si pampúšik!

Susedovie deti stáli v rade pri sporáku, presne ako v tej rozprávke a s napätím očakávali čo z toho vylezie. Predbiehali sa v tom, kto ochutná druhý. Na jednej strane boli napäté či to bude jedlé, na druhej strane v kútiku duše očakávali katastrofu.

Všetko však dopadlo úžasne. Pampúšiky sa robili prakticky samé. Boli jemné, vláčne a šťavnaté. Držali pokope hoci v nich bolo len jedno vajce (ráno sa mi horko-ťažko darilo uchovať tvar palaciniek ryžovo-kokosovo-gaštanovým cestom s 3! vajcami, pri podobnom objeme). Palacinky lietali do vzduchu a po vykonaní dráhy letu dopadali na panvicu okrúhle a súdržné.

A to všetko vďaka LEPKU! Normálne som chvíľu dostala chuť sa zahryznúť. Vychutnať si na jazyku tú neodolateľnú pružnú hmotu.

Stopol ma až rozum. Ty lepok NEMôŽEŠ! Si na veky odsúdená jesť drobiace sa suché nepodarky a napodobeniny! Nikdy si nedáš štrúdľu, vianočku ani dukátové buchtičky … Skoro som aj slzičku vypustila.

Potom som si ale povedala - „no a čo“! Spomenula som si na všetky tie šialené experimentálne bezlepkové výtvory, ktoré dopadli nad očakávanie dobre (cviklové brownies, levanduľová bábovka, cuketová buchta, gaštanové palacinky, mrkvové muffiny, strúhaný kakaovo-tvarohový zákusok) aj na všetky tie, ktoré som týždeň dojedala sama. No a čo! Spomenula som si tiež na to, prečo lepok nejem. Ako mi škodí a ako mi je po ňom zle.

Takže mi je úplne egál to, že niektoré dobroty už nikdy neochutnám a že moje palacinky po pár hodinách môžu slúžiť ako škridly.

A pampúšiky som nabalila šťastným deťom od susedov. Snáď sa neotrávia z toho lepidla!