Zdravotné okienko na úvod
Tekvica je hotový oranžový poklad.
Dužina
Obsahuje látky prospešné pre našu pleť, zrak, vlasy, nechty, kosti,
sliznice a tepelná úprava im vôbec neublíži – ba práve naopak, budú
lepšie využiteľné v organizme. Pre väčšinu ľudí je ľahko stráviteľná, z
hľadiska čínskej medicíny podporuje okruh
žalúdok – slezina. Z tohto
hľadiska sa odporúča ako jeden z prvých príkrmov pre detičky a je vhodná
aj pre ľudí s
citlivým trávením, pre detoxikácii, alebo v čase
rekonvalescencie.
Vďaka
vysokému obsahu vlákniny podporuje zdravé
vylučovanie a je zdrojom potravy nielen pre nás, ale rovnako aj pre
užitočných obyvateľov nášho tráviaceho traktu.
A ak potrebujete
argument naviac, prečo zaradiť do stravy vlákninu navyše, pripájam
článok mojej sestry. Článok pojednáva o veci, o ktorej sa v slušnej
spoločnosti nahlas nehovorí a už vôbec nie pri jedle, no dovolím si
tvrdiť, že správne fungovanie týchto záležitostí patrí k najdôležitejším
v živote človeka.
Semiačka
Najzdravšie sú nepražené a nesolené. Sú plné minerálov (povšimnutiahodný je najmä
obsah zinku, ale aj vápnik, fosfor, horčík, železo), ktoré zvlášť prospievajú dobrému fungovaniu pohlavných
orgánov, na podporu imunity, proti stresu a na dobrý spánok.
Sú dobrým zdrojom bielkovín (obsahujú látky podporujúce produkciu serotonínu).
Zaujímavý je aj obsah vitamínu E, ktorý patrí medzi významné antioxidanty a spolu s ďalšími zložkami tekvicových semiačok môže prospievať zdraviu očí.
Používajú sa tiež ako súčasť protiparazitnej kúry.
Olej
V kuchyni
Hodnotnejší je olej z nepražených jadierok, chuťovo zaujímavejší je ten z pražených.
Používa sa skôr za studena – na zálievky, alebo ako ozdoba.
V
kozmetike
Vraj pomáha odstraňovať pigmentové škvrny, dá sa použiť ako
maska na suché vlasy (ale radšej iba tmavé – blondýnkam by mohol dodať
strašidelný zelenkavý odtieň), pri pravidelnej konzumácii vraj môže
podporovať rast vlasov.
Zdravotné hľadisko
Z výživových hodnôt je
zaujímavý obsah vitamínu E (už spomínaný antioxidant), v menšej miere K a provitamínu A. Má
prospievať prostate, srdcu a imunitnému systému.
Pozor!
Oleju sa
často pripisujú vlastnosti celých semiačok. Treba však zdôrazniť, že
olej je vlastne čistý tuk a neobsahuje žiadne bielkoviny ani minerály a "iba" vitamíny
rozpustné v tukoch (to platí pre všetky oleje). Preto ak hľadáte zdroj vitamínov B, selénu, zinku, alebo železa,
rozhodne siahnite po semiačkach. Viac o mýtických vyjadreniach ohľadom olejov nájdete v
tomto článku.
Z nenasýtených mastných kyselín
obsahuje prevahu omega-6, preto jeho konzumáciu potrebujeme vyvážiť
dostatočným príjmom omega-3, ktorá sa nachádza v ľanovom a v rybacom
oleji. Človek pre svoje zdravie potrebuje vyvážený pomer omega-3 a omega-6, no v našej strave bežne prevažuje omega-6 a to niekedy aj 20násobne.
Dva recepty ma záver
Ja za všetky tekvice vyberám jednu – moju najobľúbenejšiu – Hokkaido. Nemusí sa
šúpať a v kuchyni je úžasne univerzálna. Dajú sa z nej pripravovať
polievky, placky, nákypy, prílohy, dezerty, ba dokonca kompóty.
Krémová tekvicová polievka
stredne veľká tekvička
ghee alebo maslo
tekvicový olej
tekvicové semiačka
morská soľ alebo bujón Bujónka
½ čl kurkuma
štipka čierneho korenia
voda alebo vývar
vločková soľ

- Tekvicu dobre umyjeme, prekrojíme a vydlabeme semiačka. Nakrájame na kusy.
- V hrnci rozohrejeme ghee a pridáme tekvicu. Opekáme do zlatista. Vďaka tejto fáze tekvica získa výraznejšiu, trochu karamelovú chuť. Pridáme kurkumu a čierne korenie a ešte chvíľu spolu opekáme.
- Zalejeme vodou/vývarom tak, aby tekvica bola akurát zakrytá, trochu osolíme a pod pokrievkou varíme do mäkka. To môže trvať 15 – 20 minút.
- Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a ak treba, zriedime na požadovanú konzistenciu. Doladíme chuť soľou, alebo hotovým tekutým bujónom.
- Podávame pokvapkané olejom z nepražených tekvicových jadierok, posypané tekvicovými semiačkami a troškou vločkovej soli.
Upozornenie: Po umytí je dobré tekvicu osušiť – krájanie je potom menšia výzva.
Tip: Polievka sa dá na záver vyšperkovať viacerými spôsobmi. Hokkaido polievka sa kamaráti s bryndzou, kyslou smotanou, chuťovo výraznými druhmi syra, zelenými bylinkami, prerastenou slaninou, opečeným údeným tempehom, chilli …. A pre zvlášť pochmúrne dni odporúčam dekadentnú kombináciu s opraženou cibuľkou a dobrou klobáskou. A tou bryndzou.
Dva krát zapečená tekvica
Tento recept recykluje zbytky pečenej tekvice, keď sa doma vyskytne obzvlášť urastený kus a už sme mali aj polievku, aj placky, aj …
Je to efektné, efektívne a výborné.
kúsky upečenej tekvice
zrelý cheddar (alebo iný chuťovo výrazný tučný syr)
kvalitná šunka
olivový olej
soľ
niečo zelené listové (napríklad plná hrsť petržlenovej vňate, rukola, čerstvý špenát, šalát, polníček ….)
- Z tekvice odstránime šupku, vo väčšej mise na hrubo rozpučíme vidličkou, pridáme soľ a olivový olej a premiešame.
- Syr nakrájame, šunku natrháme na menšie kúsky a zľahka premiešame s tekvicou.
- Zmes preložíme do vymastenej zapekacej nádoby a pečieme pri 1750C, kým sa povrch pekne zafarbí do zlatista, alebo pod grilom.
- Podávame so zelenými lístkami.
Autor článku: Mgr. Ivana Hrbáľová
Zdroj fotografií: PIxabay