Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

21.11.2018

Ako ozdraviť sviatočné sladké hodovanie

ilustratívny obrázok

Atmosféra sviatkov už visí vo vzduchu. Tešíme sa na medovníčky, štedrák, medvedie labky, makronky, štólu a ďalšie dobroty. No aj toto obdobie si môžeme užiť s chuťou a bez toho, aby sme sa v januári museli báť postaviť sa na váhu. Preto vám ponúkame niekoľko krokov, ako možno ozdraviť akýkoľvek (aj ten najopulentnejší) dezert.

Našich 7 tipov:

  1. použiť kvalitné suroviny (napríklad v bio kvalite, alebo z domácich zdrojov)
  2. znížiť množstvo cukru alebo ho úplne vynechať
  3. nahradiť biely cukor prírodným sladidlom
  4. nahradiť bielu pšeničnú múku iným druhom múky (napríklad špaldovou)
  5. použiť prirodzene bezlepkovú múku
  6. nahradiť časť múky mletými orechami/semiačkami/vlákninou
  7. použiť maslo, či kokosový olej namiesto stužených tukov

Tieto pravidlá možno medzi sebou neobmedzene kombinovať. Môžete si vybrať len jedno z nich, alebo všetky.

Samozrejme má to svoje obmedzenia a nemôžeme očakávať identický výsledok oproti pôvodnému receptu!

Pečieme zdravšie – ako na to:

  1. Obmeníme tradičný obľúbený recept:
    • znížením množstva cukru
    • použitím zdravších náhrad
    • doplnením zdravších surovín
  2. Inšpirujeme sa receptami, ktoré sú zdravé od základu.
  3. Nepečieme to, čo nedokážeme “ozdraviť”.
V prílohe nájdete schému, ktorá vám pomôže pri experimentovaní s novými surovinami a ako sa vysporiadať s najčastejšími rizikami.
Autor: BAOBA

Prílohy