Lepok náš každodenný, alebo čo je naozaj dôležité? - BAOBA


Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

18.05.2018

Lepok náš každodenný, alebo čo je naozaj dôležité?

ilustratívny obrázok

K dnešnému medzinárodnému dňu celiakie som opäť zastrúhala ceruzku a ... Lepok. Bol tu snáď odjakživa, je všadeprítomný a len tak skoro nevymizne. Od nejakého času s ním máme problém. Stal sa témou, ktorú pretriasame v časopisoch, na FB, v dámskom magazíne … Už snáď ani nenájdeme kulinársku publikáciu, kde by sa s absolútnou prirodzenosťou nevyskytlo pár bezlepkových receptov. Ich kvalita a nápaditosť stúpa a nejedna babička pokukuje po gaštanovej múke do palaciniek, či quinoe namiesto ryže k nedeľnému obedu. Väčšina mamičiek už nepochybne vyskúšala pšenovú kašu, či tapiokový puding namiesto ranného chlebíka, a tí z nás, ktorí dbajú na líniu iste zaradili niečo prirodzene bezlepkové kvôli zlepšeniu metabolizmu.

Nuž a teraz sa natíska otázka, či je nám to treba. Či to nie je len také „panské huncútstvo“. Lebo ako stúpa počet priaznivcov obmedzovania lepku v strave, kulminujú aj hlasy z opačného tábora.

Veď naši rodičia/starí rodičia to nemali, jedli všetko a dožili sa 80 – 100 rokov …
Veď aj my sme vyrastali na krupicovej kaši, jedným z prvých príkrmov bol neraz rožok, alebo kúsok chlebovej kôrky. Chlebík bol neraz na raňajky, na desiatu aj na večeru. A nikomu nič nebolo. Či?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa môže skrývať za vašou:

  • vytrvalou hnačkou, občasnou zápchou či permanentným nafukovaním?
  • dospeláckym akné?
  • menštruačnými problémami?
  • častými chorobami?
  • zahlienením?
Nuž porovnávať našu súčasnú situáciu so situáciou našich predkov má viacero zádrheľov. Naši predkovia mali tráviaci trakt v oveľa lepšej kondícii a lepšie sa oň (nevedomky) starali. Jedli dostatok vlákniny, sladkosti mali k dispozícii len výnimočne, ak jedli potraviny s obsahom lepku, boli rôznorodé (jačmeň, ovos, raž, ...) a často fermentované. Stravovali sa v súlade s ročnými obdobiami a zažívali zdravý hlad. Prirodzené pôrody boli prirodzené, deti boli kojené, hrali sa v hline, liečili sa bylinkami. Veľa sa hýbali, boli v kontakte so zvieratami a chemikálie nepoužívali.
V žiadnom prípade nechcem minulosť idealizovať. Naši predkovia mali ťažký život, ale ich tráviacemu traktu sa iste vodilo lepšie. Všetky tieto faktory vytvárali dobré podmienky pre našich priateľských bakteriálnych obyvateľov a celkové zdravie.

Oproti tomu sa zdá, že príslušníci súčasnej generácie robia všetko preto, aby ….
Jeme jedno cez druhé, sladkosti na dennom poriadku, antibiotiká niekoľko krát do roka, lepok (hlavne z prefabrikovanej bielej pšenice) niekoľkokrát do dňa, slnko vidíme možno skôr v televízii ako naživo, jadro pohybu spočíva v presune medzi gaučom a chladničkou a späť, medzi vchodovými dverami a parkoviskom alebo na bežiacom páse vo fitku.

Pointa je v tom, že hlavný problém nie je len ten lepok. Je súčasťou širšieho kontextu negatívnych vplyvov, ktoré vplývajú na naše zdravie. Ale strava a jej zloženie je jeden z faktorov, ktorý vieme najlepšie ovplyvniť.

Preto obmedziť príjem lepku môže priniesť niekoľko príjemných bonusov:

  1. pravdepodobne objavíte niekoľko nových, zaujímavých chutí
  2. možno prospejete svojmu tráveniu – mnohí ľudia zistili, že po obmedzení konzumácie potravín s obsahom lepku sa im zlepšilo trávenie a vylučovanie
  3. možno prospejete svojej línii – tí ktorí to vyskúšali sa často cítia „ľahšie“, znížil sa im obvod pása a nezriedka to vidno aj na váhe
  4. možno prospejete celkovo svojmu zdravotnému stavu – menšie zahlienenie, menšie riziko vzniku intolerancií
Nikto netvrdí (aspoň predpokladám), že je to jediná spása a riešenie všetkých tráviacich a iných zdravotných problémov. No zoznam toho, čo sa môže vylepšiť po vylúčení lepku, je skutočne bohatý.

Autor: Mgr. Ivana Hrbáľová