A potom sú tu tiež éry výživových
doplnkov a špeciálnych potravín, ktoré sľubujú detoxikovať,
ozdraviť trávenie, bojovať proti osteoporóze, proti únave, proti
parazitom ... napríklad aloe, chlorella, moringa, omega-3, makový
olej, kokosový olej, olivový olej, r
ôzne
tinktúry, atď.
Všetky tieto potraviny a doplnky
majú niečo spoločné:
Sú výborné pre naše zdravie.
V nejakom období im boli
prisúdené všemožné a univerzálne liečivé schopnosti.
Po istom čase záujem o ne
prirodzene opadne, lebo sa zistí, že všetky naše problémy
nevyriešia.
A tak pokračujeme ďalej a
hľadáme ďalší zázrak, ktorý naše rôznorodé trápenia
odstráni ako šmahom čarovného prútika.
Tieto módne vlny sú motivované
rôznymi záujmami, od trhovo-ekonomických, cez zdravotné, až po
filozofické. A netreba zabudnúť ani na obyčajnú ľudskú
nevedomosť.
Ich leitmotívom
býva snaha prispieť k tomu, aby sme sa ako ľudstvo mali a cítili
lepšie. Človek je však tvor lenivý a vždy pripravený voliť
cestu, ktorá sa javí ako ľahšia.
Veď je predsa také jednoduché (a celkom
cool) pojedať celý deň nezdravosti,
umeliny, pochutiny ... a potom si dať "pilulku", ktorá
jednoducho všetko vyrieši. Aj výskum
ľudského genómu (gén
pre cukrovku, gén pre celiakiu, gén pre obezitu a pod.) sľubuje
prevrat v starostlivosti o ľudské zdravie, ale osobne som
presvedčená, že skutočne
užitočné výsledky bežne
dostupné obyčajným ľuďom sú v nedohľadne.
Všetky tieto riešenia majú
tiež čosi spoločné - zbavujú nás
zodpovednosti voči svojmu telu, lebo prinášajú
falošnú nádej na elimináciu hrozby civilizačných ochorení hneď
a zaraz, bez námahy.
Všetci dostávame do vienka nejaký
genetický základ, pochádzame z nejakého rodinného prostredia a
krajiny, ktorá formuje naše návyky, chute ... v
tom sme rozdielni. Ale všetci rovnako máme v prípade
potreby možnosť tento základ meniť k lepšiemu.
Kto sa už vydal
na cestu hľadať dobrý životný pocit, dobrý pocit z vlastného
tela, pocit sily a energie vie, že je to cesta zdĺhavá a neraz
strastiplná. Sprevádzaná
mnohými pošmyknutiami, slepými uličkami, falošnými skratkami.
Najprv sa treba zorientovať v obrovskom množstve
(často rozporuplných) informácií, vybrať si z nich zmysluplný
výsek, testovať na sebe, čo a kedy mi robí a nerobí dobre.
A potom sa toho držať a vytrvať, kým toto
úsilie začne prinášať výsledky.
V skratke, nie je to ani
rýchle ani jednoduché. Mne však logicky a z vlastných skúseností
vychádza, že je to jediné možné a trvalo udržateľné.
ZÁVER
Zdravotné problémy mali ľudia vždy
a vždy ich budú mať. Tieto problémy vždy v nejakej miere budú
súvisieť s tým čo jeme, ako sa hýbeme, myslíme a aké máme
vzťahy. Z pohľadu výživy môžeme príčiny vzniku zdravotných
problémov západnej spoločnosti rozdeliť do základných
kategórií:
PROBLÉMY Z:
nadvýživy (jeme príliš veľa
kalórií)
podvýživy (jeme príliš málo
skutočne hodnotných potravín)
nevyváženej stravy
(uprednostňovanie jedného druhu potravy, nedostatočná konzumácia
dôležitých živín alebo nerešpektovanie individuálnych potrieb
nášho organizmu)
Netreba zabúdať na to, že tým čo
jeme nekŕmime len seba ale aj ten úžasne rozmanitý a neprebádaný
svet baktérií, ktoré v našom tele bývajú. Treba sa s nimi
spriateliť. Pochopiť, čo im robí dobre a čo ich poteší (dúfam,
že tento článok nebude čítať nijaký psychiater, lebo ma iste
onálepkuje nejakou peknou novou diagnózou, napr. baktériofília
alebo gastrorexia).
Zmena nepríde za deň ani za týždeň.
Pravdepodobne to bude trvať mesiace až roky. Ale výsledok vždy
stojí za to.
CITÁT NA ZÁVER:
Najčastejšie ide o rady, ktoré znejú veľmi jednoducho, až by sa vám zdalo, že ide o klišé. Je však oveľa ťažšie sa ich v praxi aj držať. Na to, aby bol človek zdravý, potrebuje nielen zdravú stravu a pravidelný pohyb, ale taktiež lásku, priateľov, dobré vzťahy s ľuďmi, zdravé životné prostredie a kultúrne vyžitie. Ak sú tieto faktory v rovnováhe, väčšinou sme šťastní a zdraví. (Jan Hnízdil)Autor:
Mgr. Ivana Hrbáľová