Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

03.04.2019

Čaj zo zeleného jačmeňa

ilustratívny obrázok

Každý deň sa objaví niečo, čo by sa oplatilo pridať do mojej obľúbenej sekcie "Bludy na webe". Ale občas príde zjavenie, ktoré si vyžaduje okamžitú reakciu! Toľko bludov na jednu obrazovku je naozaj vzácnosť. Ževraj: "Čaj z pšeničnej trávy známej pod názvom Zelený jačmeň ..."

HERBEX Zelený jačmeň 20x2,5 g

Čaj z pšeničnej trávy známej pod názvom Zelený jačmeň je vynikajúci detoxikačný prostriedok.

čaj zo zeleného jačmeňa prtsc

BLUD č. 1 Jačmeň či pšenica?

Sa nachádza hneď v popise produktu. Produkt sa volá "Zelený jačmeň", ale v popise je "pšeničná tráva". Jačmeň a pšenica sú dva rôzne botanické druhy. Samotný výrobca v zložení uvádza, že sa jedná o "Zelený jačmeň (vňať)", takže zmätok v obilninách má zrejme predajca.

BLUD č. 2 Detoxikačné seno?

"Čaj z pšeničnej trávy známej pod názvom Zelený jačmeň je vynikajúci detoxikačný prostriedok." Detoxikačnými účinkami je známa ŠŤAVA zo zeleného jačmeňa, nie výluh z usušených lístkov. Mnohé výživné látky si šťava zo zeleného jačmeňa, získavaná tým správnym spôsobom, zachováva práve vďaka citlivému spracovaniu (lisovaniu a sušeniu pri veľmi nízkych teplotách). Je prinajmenšom otázne, čo z týchto cenných látok prejde do spomínaného výluhu.

BLUD č. 3 Škovránčia paštéta, alebo sila asociácie?

Rozsiahly výpočet účinkov sa bežne spája so ŠŤAVOU zo zeleného jačmeňa. Autor tohto popisu produktu podlieha častej chybe, že pripisuje účinky časti rastliny, všetkým produktom z rastliny vyrobeným. Zvyčajne sa s touto chybou stretávame pri olejoch. Makový olej má byť bohatým zdrojom vápnika, lebo mak má veľa vápnika, moringový olej má byť dobrým zdrojom vitamínu C, lebo moringa ho obsahuje vo veľkom množstve. Viac o tom v článku "Vápnik v makovom oleji?"
Ak to aj autor takto nezamýšľal, článok je koncipovaný tak, že menej skúsený spotrebiteľ si túto asociáciu vytvorí automaticky.

BLUD č. 4 Koľko vlákniny je v čaji?

Obsah vlákniny je v šťave zo zeleného jačmeňa veľmi nízky, prakticky nulový. Preto je veľmi diskutabilný bod "podporuje črevnú peristaltiku a pôsobí proti zápche".
A vláknina v čaji .... je asi tak prítomná ako 1000€ v mojej peňaženke.

BLUD č. 5 Zázraky na počkanie ...

Veľa z uvedených zázračných účinkov nebolo podložených štúdiami. Nie som síce veľkým priaznivcom argumentácie, že neexistuje nič, čo nebolo preskúmané dvojito zaslepenou, randomizovanou štúdiou na 7 miliardách ľudí, ale mnohé účinky, ktoré sa pripisujú niektorým výživovým doplnkom, je možné dosiahnuť len vďaka celkovej úprave životosprávy.
Navyše EÚ posledné roky reguluje, čo sa o akom výživovom doplnku môže povedať. Volá sa to "výživové tvrdenie". U konkrétnych výživových doplnkov sa môžu uvádzať len tvrdenia, ktoré boli odobrené (hore spomínanou) štúdiou, za čo im asi začnem byť vďačná.
A väčšinu z uvedených účinkov rozhodne nemožno pripísať čaju zo sušenej jačmennej trávy. Za tým si stojím, aj keby predo mnou niekto mával nejakou štúdiou, lebo niekedy NIET NAD ZDRAVÝ SEDLIACKY ROZUM!

Podobné príspevky mi obzvlášť dvihnú tlak (za čo im ďakujem, ale tým moje pozitívne emócie končia), pokiaľ sa prezentujú v obzvlášť zavádzajúcom kontexte.

V tomto prípade je výrobcom produktu renomovaný slovenský producent čajov. Stránka, ktorá čaj predáva, používa vo svojom názve pojem "lekáreň", čo je inštitúcia, ktorá v mnohých spotrebiteľoch vyvoláva pocit serióznosti a dôveryhodnosti. Takže málo poučený spotrebiteľ objaví čaj zo zeleného jačmeňa, so všetkými tými zázračnými účinkami, 20 sáčkov za 1,71€ a tramtarará ...

Je to o to závažnejšie, že príspevky podobného typu podkopávajú autoritu serióznym a naozaj funkčným výživovým doplnkom, ako je, v tomto prípade prášok zo šťavy zo zeleného jačmeňa šetrne lisovaný a sušený v ochrannej atmosfére pri teplote okolo 30C.

Ak chcete vedieť o zelenom jačmeni viac, nájdete to v našom článku "Nie je jačmeň ako jačmeň".

Mgr. Ivana Hrbáľová