Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook

07.05.2017

Bezlepková strava a cukrovka?

ilustratívny obrázok

Pozitívne čaro internetu tkvie v tom, že sa pomerne bez námahy dozviem veľa zaujímavých vecí. Odvrátená strana je, že to môže byť aj kopa nezmyslov. Ešte horšie je, že nezmysly sa často halia do hávu vedeckosti a objektivity. Nuž tento článok o možnom vzťahu medzi bezlepkovou stravou a diabetom ma skutočne nadchol! Samozrejme v úvodzovkách.

https://zdravie.aktuality.sk/clanok/3562/bezlepkova-strava-moze-zvysovat-riziko-vzniku-cukrovky/
Niečo sa vytrhne z kontextu, podoprie sa to výskumom a voilá - nová mestská legenda je na svete!

Som veľmi zvedavá, aké bezlepkové potraviny konzumovali účastníci tohto strašidelného experimentu. Asi bezlepkové rožky, bezlepkové pizze, bezlepkové piškóty, bezlepkové lasagne, bezlepkové keksy .. (celý ten paralelný bezlepkový vesmír). Z takejto stravy dostanete cukrovku, či už bude obsahovať lepok, alebo nie. A je pravda, že zaplatíte viac.

healthy-breakfast-1625041-639x628Lenže bezlepkové je OVEĽA ŠIRŠIE spektrum potravín. Od mäsa, cez zeleninu, ovocie, vajíčka, dobré tuky, strukoviny, prirodzene bezlepkové obilniny (ryža, quinoa, cirok, slzovka, pšeno, pohánka, amarant ...), oriešky, semiačka, mliečne výrobky ... Ak by sme sa pri bezlepkovej "diéte" zamerali na takúto stravu, je skutočne málo pravdepodobné, žeby sme z nej dostali cukrovku. A na to nepotrebujem žiadny výskum, stačí mi sedliacky rozum a základné poznatky z biológie.

Jedlo o ktorom pravdepodobne hovorí tento článok pravdepodobne pochádza z toho paralelného bezlepkového vesmíru (prečítajte si viac v článku http://www.baoba.sk/clanky/zdravo-alebo-bezlepkovo.html). Hotové bezlepkové výrobky naozaj v mnohých prípadoch obsahujú veľké množstvo jednoduchých sacharidov, absencia chuti sa supluje veľkým množstvom cukru. A ich častá konzumácia skutočne môže viesť k problémom, ktoré nadmerná konzumácia sacharidov obvykle spôsobuje (nadváha, cukrovka, metabolický syndróm, atď.).

Lenže tieto prefabrikáty nemožno hádzať do jedného vreca s prirodzene bezlepkovými zdravými potravinami.

Poznám mnoho ľudí, čítala som mnoho článkov a z vlastnej skúsenosti viem, že obmedzenie, prípadne úplné vylúčenie lepku zo stravy prináša len benefity. Samozrejme pod podmienkou, že jeme to, čo som spomínala vyššie.

A podobnou optikou sa môžu riadiť aj celiatici. Aby si nemuseli vyberať medzi celiakiou a cukrovkou!