Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook
Číslo stránky:
09.05.2017

Hľadanie zázračného lieku

Ako v obliekaní, aj vo výžive existujú módne vlny. Najprv vajcia áno, potom zas nie. A teraz opäť áno, dokonca sa teraz zaraďujú k superpotravinám. Naše babičky a mamičky bežne používali masť a maslo, kým niekto neprišiel s tým, že sú pre nás oveľa zdravšie umelo vyrobené nátierky a oleje z prešľachtených plodín. Istý čas bolo zdravé všetko špaldové, teraz by bolo dobré vylúčiť nielen obyčajnú pšenicu, ale lepok ako taký.

07.05.2017

Bezlepková strava a cukrovka?

Pozitívne čaro internetu tkvie v tom, že sa pomerne bez námahy dozviem veľa zaujímavých vecí. Odvrátená strana je, že to môže byť aj kopa nezmyslov. Ešte horšie je, že nezmysly sa často halia do hávu vedeckosti a objektivity. Nuž tento článok o možnom vzťahu medzi bezlepkovou stravou a diabetom ma skutočne nadchol! Samozrejme v úvodzovkách.

06.05.2017

Genetika nie je železná košeľa

To, čo skutočne ovplyvňuje našu súčasnú kondíciu, nie sú až tak ZDEDENÉ GÉNY, ako skôr ZDEDENÉ NÁVYKY. To čo nakupujeme, varíme, jeme, maškrtíme, či máme vzťah k fyzickej aktivite, aké sú naše mentálne nastavenia ...

06.05.2017

Bodová "diéta"

V mysli sa pohrávam s porekadlom "všetko s mierou", ktoré s obľubou využívajú skeptici pri diskusii o zdravej strave. Vraj keď sa je všetko s mierou, nemôže to predsa uškodiť. Tak mi však napadá, čo je to VŠETKO a čo je to MIERA? Ako hovorí môj tata, najprv si "definujme pojmy".

04.03.2015

Zdravo alebo bezlepkovo?

Chlieb s maslom a šunkou na raňajky, na desiatu koláč, na obed cestoviny, na olovrant keksík a na večeru jablková žemľovka. Takto vyzerá každodenná strava mnohých z nás. Sú však ľudia, pre ktorých by takýto deň znamenal vážne poškodenie zdravia a možno aj ohrozenie života. Každé zo spomínaných jedál totiž obsahuje lepok.

14.10.2014

Odpoveď na diskusiu k článku "Zdravo alebo bezlepkovo"

V prvom rade chcem poďakovať za podobné príspevky. Som rada, že máme pozorných a uvažujúcich čitateľov.

21.06.2013

Vylúčenie škodlivín – ako sa zbaviť nadváhy, celulitídy, únavy a množstva zdravotných problémov

Krv spája bilióny buniek v našom tele do jedného zmysluplného celku. Funkcie jednotlivých orgánov vyžadujú konštantnú hodnotu pH* medzi 7,35 a 7,45. Iba v tejto kondícii môže krv optimálne prúdiť, vyživovať bunky a zbavovať organizmus odpadových látok.

06.12.2012

Kváskový chlieb

Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5 000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez použitia droždia - kysnutie cesta zabezpečuje kvások, ktorý sa pripraví len z vody a celozrnnej múky prirodzeným procesom mliečneho kvasenia. V súčasnosti konzumujeme hlavne pečivo vyrobené s pomocou droždia, pretože jeho výroba je časovo aj technologicky jednoduchšia. Jeho častá konzumácia však má negatívny vplyv na naše zdravie.

06.06.2012

Menopauza a výživa

Menopauza bola dlho tabuizovanou témou. Vďaka dlhodobej snahe lekárov, ako aj ďalších zdravotníckych odborníkov aj vďaka ženám samotným sa tento prístup mení. Prečítajte si viac o tom, čo je menopauza, ako sa prejavuje, aké riziká pre zdravie žien znamená a ako sa proti nim brániť.

12.03.2012

Výživa a stres – potraviny pre dobrú náladu

Keď sme smutní, unavení, frustrovaní alebo dokonca depresívni, nemusíme siahať po umelých dopingových prostriedkoch, alebo utekať k lekárovi či psychológovi. Za týmito stavmi sa často neskrýva žiadna komplikovaná psychická príčina, ale len určitý druh nerovnováhy v organizme.

15.09.2011

Mamičkovské starosti

Napriek všetkým dobrým radám kamarátok a príbuzných, či toho, čo nájdeme v časopisoch a naštudujeme na internete, každú mamičku v období tehotenstva a v čase po pôrode pravdepodobne potrápi minimálne jedna z týchto ťažkostí.

07.07.2011

12 dôvodov prečo nakupovať biopotraviny

Význam biopotravín býva často spochybňovaný, tak ako aj ich vyššia cena v porovnaní s konvenčnými potravinami. Existuje však niekoľko veľmi dobrých dôvodov, prečo by sme mali biopotraviny aspoň vyskúšať, ak nie rovno zaradiť do nášho jedálnička.

28.03.2011

Cukor - biely jed

Cukor často býva označovaný ako biely jed. Jeho chuť milujeme a naše telo ho potrebuje. V rafinovanej podobe a pri nadmernom užívaní má však toľko negatívnych účinkov, že je potrebné jeho príjem kontrolovať. Môže spôsobovať vznik cukrovky, nadváhy, hyperaktivity, stavy chronickej únavy, spôsobuje prekyslenie a premnoženie kvasiniek.

28.01.2011

Zázvor v tehotenstve

Zázvor je úžasný pomocník v kuchyni aj v domácej lekárničke. Dokáže zahriať lepšie ako varené víno, či teplá deka, jedlám aj dezertom dodá ten správny "říz". Odporúča sa aj pri žalúdočných problémoch a tehotenských nevoľnostiach.

12.01.2008

Kravské mlieko ako potravinový alergén

Mlieko bolo donedávna považované za jednu zo základných potravín, často sa ním nahrádzalo materské mlieko a jeho každodenná konzumácia bola samozrejmosťou. V súčasnosti sa však jeho pozícia v zdravom stravovaní otriasa v základoch.

Číslo stránky: