Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4,
Banská Bystrica
(budova Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook
Číslo stránky:
27.06.2018

Vápnik v makovom oleji?

Už som si myslela, že obdobie obsahu vápnika v makovom oleji máme za sebou. Ale zdá sa, že opak je pravdou. V poslednej dobe na mňa vyskočilo niekoľko článkov, či už na webe (rôzne dátumy zverejnenia), alebo z časopisov (z roku 2018), ktoré dokazujú, že táto bludná téma je stále živá.

14.06.2018

Zloženie materského mlieka alebo čo svojmu bábätku dojčením dávate

Tento zoznam porovnávajúci materské mlieko s umelým mliekom je síce v angličtine, ale už len zbežný pohľad stačí na to, aby sa dal pochopiť aj bez prekladu. A pri čítaní s porozumením je ten rozdiel skutočne ohromujúci. V prvom rade množstvo zložiek v materskom mlieku a v ešte prvšom rade ich význam!

14.06.2018

Príkrmy a imunologické okno

Pri zavádzaní príkrmov sa matky výlučne dojčených detí často dozvedajú nesprávnu informáciu, že by svoje dieťa mali začať prikrmovať omnoho skôr, ako dieťa samo prejaví záujem o tuhú stravu. Jedným z častých argumentov je predstava „imunologického okna“, ako obdobia medzi 4. a 6. mesiacom, keď by sa dieťa malo začať prikrmovať, a špecificky sa v tejto súvislosti spomína závadzanie lepku.

13.06.2018

Pampúšik pampúšik ja ťa zjem!

Palacinky z pšeničnej múky? To som nerobila už snáď 100 rokov! Nuž náhoda mi dnes dopriala ten jedinečný zážitok ...

22.05.2018

Nie je jačmeň ako jačmeň

To že nie je jačmeň ako jačmeň už asi vedia skoro všetci. Aj keď občas sa stáva, že musíme klientom vysvetľovať, prečo je náš jačmeň taký drahý, v porovnaní s jačmeňom inej značky.

18.05.2018

Lepok náš každodenný, alebo čo je naozaj dôležité?

K dnešnému medzinárodnému dňu celiakie som opäť zastrúhala ceruzku a ... Lepok. Bol tu snáď odjakživa, je všadeprítomný a len tak skoro nevymizne. Od nejakého času s ním máme problém. Stal sa témou, ktorú pretriasame v časopisoch, na FB, v dámskom magazíne … Už snáď ani nenájdeme kulinársku publikáciu, kde by sa s absolútnou prirodzenosťou nevyskytlo pár bezlepkových receptov. Ich kvalita a nápaditosť stúpa a nejedna babička pokukuje po gaštanovej múke do palaciniek, či quinoe namiesto ryže k nedeľnému obedu. Väčšina mamičiek už nepochybne vyskúšala pšenovú kašu, či tapiokový puding namiesto ranného chlebíka, a tí z nás, ktorí dbajú na líniu iste zaradili niečo prirodzene bezlepkové kvôli zlepšeniu metabolizmu.

20.12.2017

Reakcia na článok "Seitan - mäso v novej kvalite"

Dnes som sa chystala napísať článok o tom, prečo na svoj vek tak dobre vyzerám. Narazila som však na príspevok, pri čítaní ktorého mi padla sánka, zastavil sa mi dych a na chvíľu aj činnosť mozgu. Článok počká - toto vyžaduje neodkladnú reakciu!

18.12.2017

BAoBaBSKÉ prírodné RECEPTY na dobré trávenie

Sviatočné hodovanie môže vyvolať tráviace ťažkosti, ktoré nepríjemne narušia našu pohodu. Ako si môžeme pomôcť? Ponúkame zopár osvedčených prírodných receptov na dobré trávenie. Zíde sa, keď budeme mať po ruke bylinné čaje ako sú mäta, fenikel, púpava, zázvor a dubová kôra. Aj ďalšie poklady na podporu trávenia skrýva nejedna kuchyňa.

06.12.2017

Zbytočnosti v nákupných košíkoch

Za mojej mladosti všetci nosili trvalú, in boli mrkváče, kockované košele, šušťáky a Palo Habera. Základom zdravia silnej socialistickej mládeže bolo jedno vajce denne, zuby sa zachraňovali fluoridovými tabletkami a naše kosti boli silné vďaka mlieku produktívnych dojníc. Chodili sme na rodinné výlety, na jar sme brigádovali, aby sme mali pekné sídlisko, kúpať sa dalo kde kade a väčšina potravín si vystačila s maximálne piatimi ingredienciami (v tomto prípade nemôžem poprieť istú nostalgiu). Nebolo váhania, pochýb ani špekulácií. Svet bol vcelku jednoduchý.

04.11.2017

Základy zdravého životného štýlu

Existuje niekoľko jednoduchých zásad, ktoré sa oplatí vyskúšať pred tým, než začnete hľadať pomoc pri riešení vašich zdravotných problémov. Mnoho vecí dokážeme zmeniť k lepšiemu len tým, že zmeníme postoj k tomu čo a ako jeme.

18.10.2017

Zdravé instantné raňajky?

To znie ako sci-fi! Aspoň pre tých, čo sa niekedy zamysleli nad tým, čo konzumujú. Instantné raňajky sú dnes bežná vec. Nasypať misku „cereálií“ a zaliať mliekom, chytiť do ruky balíček sušienok ktoré dodajú energiu na celé dopoludnie, šuchnúť do seba fľaštičku probiotického zázraku, ktorý okolo nás vytvorí neviditeľný ochranný filter ... Brucho je spokojné, čas na chvíľu prestáva byť naším nepriateľom.

27.08.2017

Pampúšik pampúšik ja ťa zjem!

Palacinky z pšeničnej múky? To som nerobila už snáď 100 rokov! Nuž náhoda mi dnes dopriala ten jedinečný zážitok ... Dnes moje menšie dieťa (necelé 3 roky) naplno rozvinulo svoju experimentátorsko-prelievaco-miešacie vývinové obdobie. Domáca výroba lepidla (z pšeničnej múky a vody) sa zvrhla a nabrala obludné rozmery veľkej misy na cesto. Viac vody viac múky miešanie viac múky viac vody miešanie atď.

01.07.2017

Stravovanie podľa krvných skupín: najčastejšie námietky

Teória stravovania podľa krvných skupín je napriek pozitívnym skúsenostiam mnohých ľudí stále považovaná za kontroverznú. Preto sme pre Vás pripravili zoznam niekoľkých najčastejších otázok a odpovedí.

13.06.2017

Bezlepková strava a cukrovka?

Pozitívne čaro internetu tkvie v tom, že sa pomerne bez námahy dozviem veľa zaujímavých vecí. Odvrátená strana je, že to môže byť aj kopa nezmyslov. Ešte horšie je, že nezmysly sa často halia do hávu vedeckosti a objektivity. Nuž tento článok o možnom vzťahu medzi bezlepkovou stravou a diabetom ma skutočne nadchol! Samozrejme v úvodzovkách.

08.06.2017

Chuť na sladkosti a sacharidy v tehotenstve

Tehotenstvo je energeticky veľmi náročným obdobím v živote ženy a telo niekedy vysiela signály, ktoré je ťažké dešifrovať. Moje druhé dieťa si v prvých týždňoch tehotenstva "pýtalo" biele rožky, pizzu a cestoviny. Príčina bola jasná.

09.05.2017

Hľadanie zázračného lieku

Ako v obliekaní, aj vo výžive existujú módne vlny. Najprv vajcia áno, potom zas nie. A teraz opäť áno, dokonca sa teraz zaraďujú k superpotravinám. Naše babičky a mamičky bežne používali masť a maslo, kým niekto neprišiel s tým, že sú pre nás oveľa zdravšie umelo vyrobené nátierky a oleje z prešľachtených plodín. Istý čas bolo zdravé všetko špaldové, teraz by bolo dobré vylúčiť nielen obyčajnú pšenicu, ale lepok ako taký.

07.05.2017

Bezlepková strava a cukrovka?

Pozitívne čaro internetu tkvie v tom, že sa pomerne bez námahy dozviem veľa zaujímavých vecí. Odvrátená strana je, že to môže byť aj kopa nezmyslov. Ešte horšie je, že nezmysly sa často halia do hávu vedeckosti a objektivity. Nuž tento článok o možnom vzťahu medzi bezlepkovou stravou a diabetom ma skutočne nadchol! Samozrejme v úvodzovkách.

06.05.2017

Genetika nie je železná košeľa

To, čo skutočne ovplyvňuje našu súčasnú kondíciu, nie sú až tak ZDEDENÉ GÉNY, ako skôr ZDEDENÉ NÁVYKY. To čo nakupujeme, varíme, jeme, maškrtíme, či máme vzťah k fyzickej aktivite, aké sú naše mentálne nastavenia ...

06.05.2017

Bodová "diéta"

V mysli sa pohrávam s porekadlom "všetko s mierou", ktoré s obľubou využívajú skeptici pri diskusii o zdravej strave. Vraj keď sa je všetko s mierou, nemôže to predsa uškodiť. Tak mi však napadá, čo je to VŠETKO a čo je to MIERA? Ako hovorí môj tata, najprv si "definujme pojmy".

04.03.2015

Zdravo alebo bezlepkovo?

Chlieb s maslom a šunkou na raňajky, na desiatu koláč, na obed cestoviny, na olovrant keksík a na večeru jablková žemľovka. Takto vyzerá každodenná strava mnohých z nás. Sú však ľudia, pre ktorých by takýto deň znamenal vážne poškodenie zdravia a možno aj ohrozenie života. Každé zo spomínaných jedál totiž obsahuje lepok.

Číslo stránky: