Kde nás nájdete:

ul. Janka Kráľa 4, B. Bystrica
(polyfunkčný objekt Proxima 2,
na Huštáku vedľa OCA)

mapa

Kontakty:

mobil: +421 907 804 634
e-mail: info@baoba.sk

Otváracie hodiny:

Pondelok 9:30 - 17:30
Utorok 9:30 - 18:00
Streda 9:30 - 18:00
Štvrtok 9:30 - 18:00
Piatok 9:30 - 17:30
Sobota 10:00 - 12:00
Nedeľa zatvorené
BAOBA.sk v sieti Facebook
27.08.2017

Pampúšik pampúšik ja ťa zjem!

Palacinky z pšeničnej múky? To som nerobila už snáď 100 rokov! Nuž náhoda mi dnes dopriala ten jedinečný zážitok ...

01.07.2017

Stravovanie podľa krvných skupín: najčastejšie námietky

Teória stravovania podľa krvných skupín je napriek pozitívnym skúsenostiam mnohých ľudí stále považovaná za kontroverznú. Preto sme pre Vás pripravili zoznam niekoľkých najčastejších otázok a odpovedí.

08.06.2017

Stravovanie pri tehotenskej cukrovke

Tehotenstvo je energeticky veľmi náročným obdobím v živote ženy a telo niekedy vysiela signály, ktoré je ťažké dešifrovať. Moje druhé dieťa si v prvých týždňoch tehotenstva "pýtalo" biele rožky, pizzu a cestoviny. Príčina bola jasná.

09.05.2017

Hľadanie zázračného lieku

Ako v obliekaní, aj vo výžive existujú módne vlny. Nie všetky však musíme nasledovať.

07.05.2017

Bezlepková strava a cukrovka?

Pozitívne čaro internetu tkvie v tom, že sa pomerne bez námahy dozviem veľa zaujímavých vecí. Odvrátená strana je, že to môže byť aj kopa nezmyslov. Ešte horšie je, že nezmysly sa často halia do hávu vedeckosti a objektivity. Nuž tento článok o možnom vzťahu medzi bezlepkovou stravou a diabetom ma skutočne nadchol! Samozrejme v úvodzovkách.

06.05.2017

Genetika nie je železná košeľa

Začnem trochu morbídne, ale veľmi užitočnou historkou. Pred mnohými rokmi sa jeden rodinný priateľ opýtal mojej mamy, či chce zomrieť zdravá. Ona sa zamyslela a pokojne odpovedala "áno". Mohla mať vtedy asi toľko rokov ako ja teraz (okolo 40).

06.05.2017

Z každého rožku trošku a všetko s mierou

V mysli sa pohrávam s porekadlom "všetko s mierou", ktoré s obľubou využívajú skeptici pri diskusii o zdravej strave. Vraj keď sa je všetko s mierou, nemôže to predsa uškodiť. Tak mi však napadá, čo je to VŠETKO a čo je to MIERA? Ako hovorí môj tata, najprv si "definujme pojmy".

04.03.2015

Zdravo alebo bezlepkovo?

Chlieb s maslom a šunkou na raňajky, na desiatu koláč, na obed cestoviny, na olovrant keksík a na večeru jablková žemľovka. Takto vyzerá každodenná strava mnohých z nás. Sú však ľudia, pre ktorých by takýto deň znamenal vážne poškodenie zdravia a možno aj ohrozenie života. Každé zo spomínaných jedál totiž obsahuje lepok.

14.10.2014

Odpoveď na diskusiu k článku "Zdravo alebo bezlepkovo"

V prvom rade chcem poďakovať za podobné príspevky. Som rada, že máme pozorných a uvažujúcich čitateľov.

21.06.2013

Vylúčenie škodlivín – ako sa zbaviť nadváhy, celulitídy, únavy a množstva zdravotných problémov

Krv spája bilióny buniek v našom tele do jedného zmysluplného celku. Funkcie jednotlivých orgánov vyžadujú konštantnú hodnotu pH* medzi 7,35 a 7,45. Iba v tejto kondícii môže krv optimálne prúdiť, vyživovať bunky a zbavovať organizmus odpadových látok.

20.06.2013

ZDRAVIE JE V POHYBE

Popri vyváženej strave patrí k zdravému životnému štýlu aj dostatok pohybu. Pravidelný pohyb posilňuje imunitu organizmu a preventívne pomáha pri vzniku rôznych ochorení. Športovanie zvyšuje sebadôveru a istotu v seba samých. Tiež pomáha pri redukovaní vplyvu stresu na náš každodenný život.

06.12.2012

Kváskový chlieb

Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5 000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez použitia droždia - kysnutie cesta zabezpečuje kvások, ktorý sa pripraví len z vody a celozrnnej múky prirodzeným procesom mliečneho kvasenia. V súčasnosti konzumujeme hlavne pečivo vyrobené s pomocou droždia, pretože jeho výroba je časovo aj technologicky jednoduchšia. Jeho častá konzumácia však má negatívny vplyv na naše zdravie.

06.06.2012

Menopauza a výživa

Menopauza bola dlho tabuizovanou témou. Vďaka dlhodobej snahe lekárov, ako aj ďalších zdravotníckych odborníkov aj vďaka ženám samotným sa tento prístup mení. Prečítajte si viac o tom, čo je menopauza, ako sa prejavuje, aké riziká pre zdravie žien znamená a ako sa proti nim brániť.

12.03.2012

Výživa a stres – potraviny pre dobrú náladu

Keď sme smutní, unavení, frustrovaní alebo dokonca depresívni, nemusíme siahať po umelých dopingových prostriedkoch, alebo utekať k lekárovi či psychológovi. Za týmito stavmi sa často neskrýva žiadna komplikovaná psychická príčina, ale len určitý druh nerovnováhy v organizme.

15.09.2011

Malé veľké mamičkovské starosti

Napriek všetkým dobrým radám kamarátok a príbuzných, či toho, čo nájdeme v časopisoch a naštudujeme na internete, každú mamičku v období tehotenstva a v čase po pôrode pravdepodobne potrápi minimálne jedna z týchto ťažkostí.

07.07.2011

12 dôvodov prečo nakupovať biopotraviny

Význam biopotravín býva často spochybňovaný, tak ako aj ich vyššia cena v porovnaní s konvenčnými potravinami. Existuje však niekoľko veľmi dobrých dôvodov, prečo by sme mali biopotraviny aspoň vyskúšať, ak nie rovno zaradiť do nášho jedálnička.

28.03.2011

Cukor - biely jed

Cukor často býva označovaný ako biely jed. Jeho chuť milujeme a naše telo ho potrebuje. V rafinovanej podobe a pri nadmernom užívaní má však toľko negatívnych účinkov, že je potrebné jeho príjem kontrolovať. Môže spôsobovať vznik cukrovky, nadváhy, hyperaktivity, stavy chronickej únavy, spôsobuje prekyslenie a premnoženie kvasiniek.

28.01.2011

Zázvor v tehotenstve

Zázvor je úžasný pomocník v kuchyni aj v domácej lekárničke. Dokáže zahriať lepšie ako varené víno, či teplá deka, jedlám aj dezertom dodá ten správny "říz". Odporúča sa aj pri žalúdočných problémoch a tehotenských nevoľnostiach.

12.01.2008

Kravské mlieko ako potravinový alergén

Mlieko bolo donedávna považované za jednu zo základných potravín, často sa ním nahrádzalo materské mlieko a jeho každodenná konzumácia bola samozrejmosťou. V súčasnosti sa však jeho pozícia v zdravom stravovaní otriasa v základoch.